Tech

Instagram verwijdert prominente IGTV-knop uit de app

Bram van Dijk • 20 januari 2020 09:32 @ikbenbrampuntnl

Beeld ©

Instagram doet een stap terug in het promoten van zijn YouTube-concurrent IGTV. Het opvallende icoontje van IGTV in de Instagram-app is nu verdwenen.

Anderhalf jaar nadat Instagram zijn videoplatform IGTV lanceerde, lijkt de dienst nu te stoppen met het opdringen van de video-app aan zijn gebruikers. IGTV moest een YouTube- en TikTok-concurrent worden, door langere verticale video's op een toegankelijke manier te tonen. Maar de IGTV-app lijkt nauwelijks van de grond te komen, ondanks verschillende knievallen.

Oranje icoontje

Als gevolg van het uitblijvende succes heeft Instagram het opvallende oranje icoontje van IGTV, bovenaan het thuisscherm van de app, nu verwijderd.

"We werken nog steeds aan het toegankelijker maken om IGTV-content te maken en te ontdekken, maar we zijn erachter gekomen dat de meeste mensen IGTV-content vinden door de voorvertoningen in de Feed, de IGTV-kanalen in Ontdek, creators-profielen en de losse app", zegt een Instagram-woordvoerder tegen TechCrunch.

Beeld © TechCrunch / Instagram

'Weinig mensen klikken'

"Heel weinig mensen klikken op het IGTV-icoontje in de rechterbovenhoek van het thuisscherm in de Instagram-app. We willen Instagram altijd zo simpel mogelijk houden, dus we verwijderen het icoontje vanwege deze kennis en feedback van onze community", aldus de woordvoerder.

7 miljoen downloads

Volgens TechCrunch heeft minder dan 1 procent van de Instagram-gebruikers de IGTV-app gedownload: niet meer dan 7 miljoen mensen. In dezelfde tijd heeft TikTok 1,15 miljard downloads gekregen, waarvan 80,5 miljoen in de Verenigde Staten.

De IGTV-video's zijn nog steeds allemaal te bekijken. Wanneer een gebruiker een voorvertoning in zijn Feed of in zijn Story zet, kunnen deze video's ook gewoon direct in de Instagram-app worden bekeken.

IGTV-video's mogen ook langer zijn dan 1 minuut, wat de limiet is van Instagram-video's. Ook is het mogelijk om live te gaan via IGTV.

Kijk ook: de grootste Insta-ergernissen