Tech

Dit nieuwe röntgenbed moet scans veel goedkoper maken

David Lemereis • 16 januari 2020 17:11 @auspacker

Beeld ©

Het bedrijf Nanox brengt een röntgenbed op de markt dat röntgenscans toegankelijker kan maken voor grotere delen van de wereldbevolking. Het scanbed is veel goedkoper dan de huidige apparaten.

Een röntgenscan na een ongelukje nemen we in Nederland gewoon voor lief. Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn röntgenscans buiten het bereik van tweederde van de wereldbevolking, omdat de röntgenapparaten te duur zijn.

Een kwalitatief röntgenapparaat kost al snel meer dan een miljoen euro. Dat zit hem vooral in de huidige analoge technologie die zo heet wordt en zoveel energie verbruikt dat de koeling van het apparaat een zeer kostbaar ontwerp vergt. 

Star Trek-achtig

Het bedrijf Nanox hoopt daar met zijn Nanox.Arc-röntgenapparaat, dat geïnspireerd lijkt op de medische bedden in de sciencefiction-serie Star Trek, verandering in te brengen, zodat de apparaten veel goedkoper worden. Het doel van Nanoz is één preventieve scan per jaar voor iedere patiënt met symptomen. Dat zou een hoop mensenlevens kunnen redden.

Enerzijds gebruikt het bedrijf een moderne, digitale technologie in het röntgenapparaat, dat daardoor veel compacter, koeler en goedkoper is. Zo hoeft alleen het kleine portaal over de patiënt te bewegen, terwijl de complexe conventionele systemen allerlei bewegende delen hebben. In plaats van miljoenen euro's kosten de Nanox-machines in de tonnen.

Kunstmatige intelligentie

Ziekenhuizen en medische klinieken hoeven geen tonnen in één keer op te hoesten. Nanox wil de machines op een betaal-per-scanbasis aanbieden. Nanox biedt een clouddienst waarbij kunstmatige intelligentie de röntgenscan analyseert.

Nanox heeft nog niet aangegeven wanneer de machines beschikbaar komen, maar het bedrijf hoopt in de nabije toekomst wereldwijd 15.000 machines te leveren. Het bedrijf heeft onlangs van de grote fabrikant Foxconn een investering van ruim 23 miljoen euro gekregen.

Deze Nintendo-gadget maakt fitness weer leuk:

Volg Bright ook op YouTube voor meer tech-video's