Tech

FBI arresteert brein internetgroep achter politie-invallen

Bastiaan Vroegop • 15 januari 2020 14:10

Beeld ©

De FBI heeft een man gearresteerd die honderden nepmeldingen aan het adres van de politie orchestreerde, om zo politie-invallen bij slachtoffers uit te lokken.

De verdachte was onderdeel van een anonieme online groep die aan 'swatting' deed. Hij zocht naar het woonadres van slachtoffers, waarna één van zijn handlangers de politie belde om bijvoorbeeld een bommelding voor dat adres te doen. 

In de Verenigde Staten wordt bij zo'n melding altijd een SWAT-team gestuurd om de situatie onder controle te krijgen. Dat kan verkeerd aflopen: in 2017 werd een man doodgeschoten door agenten bij zo'n swatting-incident. 

Neo-nazi's op darkweb

De gearresteerde man coördineerde zijn groep swatters online via chatdienst IRC en op het darkweb. Door anderen te laten bellen hoopte hij buiten de schijnwerpers te blijven. Hij onderhield daarnaast alle chatkanalen van de club. 

Onderlinge gesprekken in die kanalen hadden vaak een racistische en antisemitische ondertoon, aldus techjournalist Brian Krebs. Volgens politie gaat het om een groep neo-nazi's.

Volgens Vice is de gearresteerde verdachte onder andere verantwoordelijk voor een aanval op transgenderstreamer. Zij en haar moeder werden hardhandig tegen de grond gewerkt door agenten bij de inval. 

134 meldingen in een maand

Zij zou slechts één van velen kunnen zijn. Bij de arrestatie werd ook een document bemachtigd, waaruit blijkt dat in een maand tijd maar liefst 134 politie-instanties benaderd waren.

De man in kwestie riskeert een hoge celstraf. De swatter die leidde tot een fatale schietpartij kreeg een straf van 20 jaar opgelegd. De FBI is nog op zoek naar twee van zijn handlangers.

Bron • Bright