Tech

'Lastige huurder' moet van rechter boze vlogs verwijderen

Bastiaan Vroegop • 10 december 2019 14:11

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Een 'lastige huurder' in Apeldoorn moet zijn dreigende en beledigende vlogs zo snel mogelijk van Facebook halen.

Dat heeft de rechter deze week bepaald. Het is de man ook verboden om de woonorganisatie of werknemers hiervan te beledigen, intimideren of te bedreigen in bijvoorbeeld e-mails en telefoongesprekken.

Binnen 48 uur na het vonnis moet de man door hem op Facebook geplaatste video’s verwijderen. Doet hij dit niet, dan betaalt hij een dwangsom van 250 euro per dag. Dit bedrag kan oplopen tot een maximum van 5.000 euro.

Als de man wordt betrapt op negatieve uitlatingen en beledigingen over de woonorganisatie, dan kost dat hem ook een dwangsom van 250 euro per overtreding. Daarnaast moet hij 250 euro betalen voor iedere keer als hij werknemers van het bedrijf lastigvalt. Beide bedragen kunnen ook oplopen tot 5.000 euro.

Ruzie met huurorganisatie

De man huurt sinds december 2014 een huis bij Stichting de Woonmensen in Apeldoorn. Een mailwisseling tussen de organisatie en de huurder liep in 2015 uit de hand, toen de man zei te hopen dat een werknemer "wegrot in de hel".

In 2018 stapte de huurder naar de rechter, omdat de woonorganisatie niks had gedaan aan een lekkage en vochtproblemen. De rechter noemde de huurder "een mens met wie niet gemakkelijk te communiceren valt", maar wees De Woonmensen alsnog op zijn plichten. "Het recht geldt immers ook voor moeilijke mensen." 

Eind 2018 volgde een bodemprocedure waarmee de woonorganisatie probeerde om het huurcontract te ontbinden, omdat er hennepplanten in en bij de woning waren aangetroffen. Dit verzoek werd afgewezen, waarna de vereniging in hoger beroep ging. Een oordeel in de beroepszaak wordt pas volgend jaar verwacht. 

Dreigende vlogs

Tijdens het geschil met de woonorganisatie plaatste de man meerdere vlogs op Facebook. Personeel van De Woonmensen werd in de video’s bij naam genoemd en beledigend en intimiderend toegesproken. 

"Leuk hè, dat glas wijn in je handen, met je man klinken op je bruiloft", zei hij over één van de medewerkers, waarmee hij impliceerde meer te weten over haar privéleven. "Je moet nog veel meer op internet zetten zal ik zeggen. Ik ben de nagel aan je doodskist geworden." 

In latere video’s deelde hij nog meer details over het privéleven van de vrouw. Daarnaast kwamen haar collega’s ook in de video’s aan bod.

Toch hoeft de man zijn woning nog niet te verlaten. De rechter hoopt dat de opgelegde maatregelen de verhoudingen tussen de huurder en de organisatie zullen verbeteren.

Bron • Bright