Tech

Tesla verbetert ruitenwisser met kunstmatige intelligentie

Floris Poort • 28 november 2019 16:05 @florispoort

Beeld © ANP

Tesla heeft een update voor zijn automatische ruitenwisser uitgebracht, die de snelheid beter moet aanpassen op de vallende regen of sneeuw.

Zo'n automatische ruitenwisser is niets nieuws, Tesla pakt het wel anders aan dan andere automakers. Tesla gebruikt namelijk geen regensensor: de camera's van zijn Autopilot-systeem brengen de regenval in beeld.

Zelflerende kunstmatige software met de naam Deep Rain analyseert de mate van regenval en past daar automatisch de snelheid van de ruitenwissers op aan. Musk beloofde de komst van Deep Rain al in oktober, nu wordt de update naar auto's van Tesla uitgerold.

Getraind met miljoen beelden

Volgens Tesla zullen de ruitenwissers bij lichte regenval nu sneller reageren. Ook moet het systeem sneller reageren op wisselingen in regenval. De zelflerende software is getraind met meer dan 1 miljoen afbeeldingen van waterdruppels op een voorruit.

Als gebruikers de ruitenwissers straks handmatig bijstellen, wordt die data door hun auto opgeslagen en naar Tesla gestuurd. Zo moeten toekomstige updates het systeem verder verbeteren. Tesla zou verder werken aan elektromagnetische ruitenwissers.

Hoe bevalt de Tesla Model 3 na drie maanden?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright