Tech

Race tegen de klok: project archiveert tweets overledenen

David Lemereis • 27 november 2019 13:41 @auspacker

Beeld ©

Twitter gaat vanaf medio december inactieve accounts verwijderen. Dat betekent ook dat veel accounts van overledenen zullen verdwijnen. Het Twittering Dead-project wil hun Twitter-nalatenschap in leven houden door de berichten te archiveren.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook biedt Twitter geen mogelijkheid om als nabestaande het Twitteraccount van een overleden familielid of vriend te behouden. Hooguit kan je alle tweets downloaden, mits je over de inloggegevens van het account beschikt. En dat is vaak niet het geval. Twitter verwijdert vanaf 12 december accounts van gebruikers die een half jaar of langer niet hebben ingelogd 

Maar er komt een mogelijkheid om tweets van overledenen online te archiveren voordat Twitter de stekker uit inactieve accounts trekt. Internet Archive-curator Jason Scott heeft het Twittering Dead-project opgericht. Gebruikers kunnen op een formulier de Twitternaam van een overledene invullen. Volgens Scott zal het Archive Team zijn uiterste best doen om dat inactieve Twitter-account via The Twittering Dead te archiveren. Een garantie geeft hij niet en daarom adviseert hij voor de zekerheid screenshots te maken van belangrijke tweets.

Overigens zegt een Twitterwoordvoerder tegen The Verge dat het bedrijf wel aan het nadenken is hoe tweets van overledenen te archiveren zijn.   

Jason Scott houdt zich vaker bezig met het conserveren van digitale content van internetdiensten die verdwijnen. Zo probeerde hij SoundClouds archieven te backuppen toen er sprake was dat dienst zou verdwijnen en heeft hij duizenden MySpacemuzieknummers vrijgegeven nadat die verloren waren gegaan door een foute serverupdate.

Oude XS4ALL-sites

In Nederland is de Koninklijke Bibliotheek bezig om oude websites gehost door XS4ALL van de ondergang te redden. Bij de Nederlandse provider zouden nog duizenden websites uit de periode tussen 1994 en 2000 staan. Doordat KPN wil stoppen met XS4ALL zouden al die sites kunnen verdwijnen.