Tech

Politie kon jarenlang onterecht Amsterdamse camera's bekijken

Bastiaan Vroegop • 16 oktober 2019 10:55

Beeld ©

De Nederlandse politie heeft jarenlang onterecht toegang gehad tot camera's van de gemeente Amsterdam. De camera's zijn bedoeld om de milieuzones in de stad te handhaven.

De gemeente Amsterdam ziet met de 53 camera's welke auto's de milieuzones in- of uitrijden. Rijdt een oude, milieuvervuilende auto de stad in, dan krijgt de bestuurder een boete toegestuurd. 

De politie had jarenlang ook toegang tot deze camerabeelden en bijbehorende kentekengegevens, blijkt uit onderzoek van Trouw. De gegevens werden vergeleken met een database met onder andere voortvluchtige criminelen of gestolen voertuigen. 

De politie zou in 2013 voor het eerst toegang tot de camera's hebben gekregen. Op die manier hoopte de instantie extra beveiliging te kunnen bieden tijdens de kroning van koning Willem-Alexander. Na het evenement bleven de camerabeelden gecontroleerd worden.

Drie maanden

Volgens de Commissie Persoonsgegevens Amsterdam mag de politie niet zomaar de camerabeelden bekijken. Er is nooit onderzocht of de privacy van burgers in het geding komt, noch heeft de politie beargumenteerd waarom ze de camerabeelden nodig hadden. Daarom hadden ze nooit toegang tot de camera's mogen hebben.

Het college van Amsterdam wil de samenwerking met de politie alleen voortzetten als er binnen drie maanden aan de privacyregels wordt voldaan. De gemeente is ondertussen in gesprek met de Autoriteit Persoonsgegevens, om uit te zoeken of dit formeel gezien een datalek is.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright