Tech

5G van Huawei wint ondanks zorgen toch terrein in Europa

Erwin Vogelaar • 15 oktober 2019 20:06

Beeld © Getty

De helft van de deals die Huawei rond 5G heeft gemaakt, komen uit Europa. Ondanks de zorgen over veiligheid krijgt het bedrijf dus toch voet aan de grond.

Huawei krijgt in Europa toch voet aan de grond met zijn 5G-technologie. Ondanks dat het Chinese bedrijf onder een grote loep staat, bestaan meer dan de helft van de 65 commerciële deals die Huawei heeft getekend uit Europese klanten. Dit maakt het bedrijf dinsdag tijdens een conferentie in Zürich bekend. 

"Dit toont het consistente vertrouwen dat Europese klanten op de lange termijn tonen in Huawei", stelt Yang Chaobin van Huawei tegenover Reuters. "We zijn erg dankbaar voor hun vertrouwen in deze moeilijke tijden."

Veiligheidsgevaren

Eerder deze maand waarschuwde de EU in een rapport over de veiligheidsgevaren rond 5G. "5G maakt ons afhankelijker van derde partijen, het is daarom goed te kijken met wie je in zee gaat", zei EU-commissaris Julian King. "We moeten niet te veel op één bedrijf leunen en bijvoorbeeld waken voor inmenging door een niet-Europees land."

De angst voor Huawei ligt voornamelijk in het idee dat het bedrijf via deze 5G-technologie makkelijk kan spioneren voor de Chinese overheid. 

KPN heeft in april bekend gemaakt te kiezen voor een westers bedrijf vanwege "veranderende inzichten over veiligheid" van vitale infrastructuur. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's 

Bron • Bright