Tech

AI kan Rubiks kubus oplossen met één hand: geleerd in VR

Erwin Vogelaar • 15 oktober 2019 19:25

Beeld © OpenAI

Een robothand van OpenAI kan een Rubiks kubus oplossen met een enkele hand. Dat heeft de kunstmatige intelligentie zichzelf geleerd via virtuele simulaties.

Voor een robot moet het oplossen van een Rubiks kubus toch een eitje zijn, maar om het met één hand te doen is heel wat handigheid nodig. Organisatie OpenAI heeft dat nu voor elkaar gekregen.

Specifiek gaat het om de menselijke robothand die robotdivisie Dactyl van OpenAI jaren terug heeft ontwikkeld. Met deze nieuwe mijlpaal wordt zowel de voortgang in kunstmatige intelligentie, als de behendigheid van de hand aangetoond.

Virtuele simulaties

Het oplossen van de kubus duurt nog wel enkele minuten. In de praktijk ziet het er dus niet zo spectaculair uit. Toch is het een goede stap vooruit. Soortgelijke behendigheid is namelijk nodig om alledaagse dingen te kunnen volbrengen. 

Misschien nog wel spectaculairder is de manier van trainen. Dactyl maakt namelijk gebruik van virtuele simulaties. De taak hoeft dus niet lang getraind of specifiek geprogrammeerd te worden. De robot leert zichzelf, nog voordat er een fysieke uitdaging klaar ligt.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's  

Bron • Bright