Tech

Google-loze Huawei-telefoons pas eind dit jaar naar Nederland

Bram van Dijk • 19 september 2019 14:35 @ikbenbrampuntnl

Beeld ©

De nieuwe Mate 30- en Mate 30 Pro-smartphones van het Chinese merk Huawei komen pas eind dit jaar in Nederland op de markt. Het bedrijf kan nog niet zeggen wanneer. Door de Amerikaanse sancties krijgen de Mate 30-smartphones geen Google-apps.

Eerste indruk: Huawei Mate 30 en 30 Pro

In tegenstelling tot vorige smartphones van Huawei, komen de nieuwe Mate 30-smartphones niet direct in Nederland uit. Een Nederlandse Huawei-woordvoerder laat Bright.nl weten dat het Chinese bedrijf nog niet klaar is om een alternatief te bieden voor het gemis aan Google-apps en de Google Play Store. De lancering van de Mate 30-telefoons in Nederland wordt later dit jaar verwacht.

De Google-diensten mogen door de Amerikaanse sancties tegen Huawei niet op de telefoons van het Chinese bedrijf staan. Ook alle andere Europese landen staan voorlopig in de wacht.

Huawei zoekt nog naar oplossingen om de nieuwe smartphones met software-aanpassingen in Europa te lanceren. In China verschijnen de Mate 30-telefoons wel binnenkort. Het gebruik van een opensource-versie van Android, zonder Google-diensten, is in China een minder groot probleem.

Mate 30 en Mate 30 Pro

De nieuwe Mate 30 Pro heeft een 6,53 inch scherm met gebogen schermranden, terwijl de Mate 30 een 6,62 inch scherm met normale randen krijgt. De toestellen verschijnen onder meer in groen, zilver, paars en zwart. Twee versies hebben een achterkant van leer. De prijzen van de Mate 30 starten bij 799 euro, de Pro-versie zal vanaf 1099 euro op de markt komen.

De nieuwe telefoons hebben vier cameralenzen en een nieuwe Kirin 990-chip met 5G-ondersteuning. Van het toestel verschijnt ook een 5G-versie. In Nederland zijn nog geen 5G-netwerken voor consumenten. De Nederlandse veiling van de 5G-frequenties vindt op zijn vroegst eind dit jaar plaats. 

Android-alternatief

Huawei brengt de telefoons uit met een open-source versie van Android, maar dan zonder de mobiele diensten van Google. Het bedrijf ontwikkelt daarnaast ook het eigen besturingssysteem HarmonyOS, maar dat wordt niet op de Mate 30-telefoons geïnstalleerd. Huawei hoopt dat de Google-blokkade wordt opgeheven en dat het de samenwerking met Google kan voortzetten.

Alle Google-apps ontbreken op de telefoons, zoals YouTube, Gmail en Chrome. Ook de Google Play Store staat er niet op, terwijl dit veruit de belangrijkste appwinkel voor Android is.

Recent uitgebrachte Huawei-telefoons, zoals de P30-serie, worden op dit moment nog wel ondersteund door Google. Ook krijgen zij voorlopig nog de Google-updates van Android.

Smartwatch en smart-tv

Huawei kondigde donderdag onder meer een nieuwe smartwatch aan. Ook presenteerde het bedrijf een nieuwe 4K-tv, met een ingebouwde camera en microfoon voor het voeren van videogesprekken. 

Bron • Bright