Tech

Dit kondigde Apple allemaal niet aan

Floris Poort • 11 september 2019 18:09 @florispoort

Beeld © Apple

De presentatie van Apple draaide dinsdagavond om de iPhone 11's, de iPad, de Apple Watch en de nieuwe abonnementsdiensten. Maar welke nieuwe producten waarover geruchten rondgaan zagen we niet?

We weten inmiddels alles over de nieuwe iPhone 11-modellen, de nieuwe Apple Watch, iPad en dat Apple TV+ en Apple Arcade beide 5 euro per maand kosten. Maar er gingen voorafgaand aan de presentatie veel meer geruchten: wat hebben we uiteindelijk niet langs zien komen?

AirPods laden via de iPhone

De nieuwe iPhones zouden volgens allerlei geruchten omkeerbaar draadloos laden hebben, net zoals recente telefoons van Samsung en Huawei. Die telefoons kunnen niet alleen zelf stroom opnemen via een draadloze lader, maar ook stroom afgeven aan andere apparaten die draadloos kunnen laden. Zo kun je bijvoorbeeld draadloze oordoppen achterop zo'n telefoon leggen, om ze snel bij te laden. Maar helaas: ook voor nieuwe iPhone-gebruikers geldt dit nog niet.

Labels met locatietracking

Nog een hardnekkig gerucht: Apple zou locatietrackers, zoals die van Tile, op de markt willen brengen. Het zou gaan om labels die gebruikers bijvoorbeeld aan hun sleutelbos bevestigen. Als die onverhoopt kwijt raakt, zouden gebruikers hun iPhone als een soort radarsysteem voor hun sleutelbos kunnen gebruiken.

Apple zou alle bestaande iPhones volgens geruchten willen inzetten als een soort groot zoeknetwerk voor de locatietags. Als de eigenaar zelf buiten bereik van zijn sleutelbos is, zou de locatie via de iPhone van een andere passant toch opgepikt kunnen worden.

De labels werden dinsdag niet gepresenteerd, maar er is nog hoop. Een mysterieuze chip in de nieuwe iPhones lijkt te wijzen op dergelijke trackers in de toekomst.

16 inch MacBook Pro

Apple zou werken aan een nieuwe MacBook Pro. Het zou gaan om een model met dezelfde afmetingen als het huidige 15 inch model, waar door smallere schermranden een 16 inch scherm in zou zitten. En belangrijker: het zou de eerste nieuwe MacBook in jaren zijn met weer een normaal toetsenbord.

Het toetsenbord van recente MacBooks wordt nogal eens geplaagd door haperende en vastzittende toetsen door stof en kruimels. Toegegeven: recente geruchten wezen al op een verschijning van de nieuwe MacBook Pro in het najaar. Die houden we waarschijnlijk dus tegoed van Apple.

Nieuwe AirPods

Wie had gehoopt op nieuwe AirPods kwam bedrogen uit. Niet helemaal onverwacht: de AirPods zijn immers in april nog vernieuwd. Apple werkt volgens geruchten wel aan een nieuw model, dat zelfs noise cancellation zou hebben. Analisten wezen echter op twee nieuwe modellen in de nabije toekomst: een waterbestendige uitvoering van het huidige model, en een compleet nieuw model dat pas in 2020 zou verschijnen.

Nieuwe Apple TV

Het is alweer twee jaar geleden dat de Apple TV voor het laatst werd bijgewerkt, met de Apple TV 4K. Dat betekent dat die Apple TV draait op de chip die ook in de iPad Pro uit midden 2017 draait, de Apple A10X. Sinds gisteren zijn we bij de Apple A13 Bionic aangekomen, dus de Apple TV is inmiddels wel toe aan een update.

Zeker als er vanaf 19 september met Apple Arcade een hoop games te spelen zijn op de Apple TV, zou een krachtigere chip niet misplaatst zijn.

USB-C op de iPhone

MacBooks hebben al sinds 2015 usb-c en de iPad Pro kreeg de multifunctionele poort vorig jaar. Er gingen wat geruchten dat ook de iPhone zou volgen, maar ook de nieuwe modellen hebben nog steeds Lightning.

Dat heeft voor- en nadelen. Je kan een iPhone nog steeds niet met een MacBook-lader opladen, terwijl dat wel kan bij elke recente Android-telefoon. Maar wie al een hoop iPhone-accessoires heeft, kan die blijven gebruiken met de nieuwste telefoons. Als Apple al overstapt op usb-c, zal dat eerder volgend jaar zijn. Dan wordt een iPhone met compleet nieuw uiterlijk verwacht.

HomePod Mini

Hoewel de grote HomePod in Nederland nog niet beschikbaar is, zou Apple volgens geruchten werken aan een kleiner, goedkoper model. De HomePod is een stuk duurder dan veel andere slimme speakers, hoewel Apple het apparaat ook niet per se als slimme speaker op de markt heeft gebracht. Het bedrijf zelf lijkt de speaker meer te zien als een Sonos-concurrent, met goed geluid op de eerste plaats. Maar Apple wordt wel links en rechts ingehaald door Google en Amazon, met slimme speakertjes van een paar tientjes per stuk.

Wanneer dan wel?

Zeg nooit nooit: Apple houdt de laatste jaren vaker events. Zo werd de iPad Pro vorig jaar op een apart evenement onthuld, in oktober. En wie weet wil Apple zijn dienst Apple TV+ ook nog wat verder aanjagen, als november dichterbij komt. De geruchtenmolen blijft draaien.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright