Tech

'Siri moet van Apple vragen over feminisme vermijden'

Bastiaan Vroegop • 07 september 2019 10:52

Beeld © Getty Images

De slimme assistent Siri zou zijn ontworpen om vragen over gevoelige onderwerpen te vermijden. De stemdienst vertelt daarom bijvoorbeeld niet wat haar mening over feminisme is.

Een team ingehuurd door Apple had de opdracht gekregen om reacties over gevoelige onderwerpen te herschrijven, aldus bronnen van The Guardian. Het ging naast feminisme ook om reacties op vragen over de #MeToo-beweging. 

Het schrijfteam had de opdracht om drie verschillende Siri-reacties te schrijven: reacties die niet ingaan op de vraag, reacties die het onderwerp veranderen en reacties met algemene informatie.

Wie vraagt of Siri een feminist is, krijgt als antwoord dat ze "gelooft in gelijkwaardigheid en mensen met respect bejegenen." Hetzelfde antwoord is te horen als je Siri vraagt naar andere onderwerpen die Apple gevoelig vindt.

'Daar reageer ik niet op'

Reacties waren in het verleden niet zo neutraal. Wie Siri vroeger een "slet" noemde, kreeg te horen dat de stemassistent er moet van blozen. Nu zegt ze daar "niet op te reageren."

Apple zegt in een persverklaring dat de stemassistent is ontworpen om gebruikers te helpen. "Daarbij proberen we bij de feiten te blijven en niet zomaar meningen te delen."

De techgigant lag recent onder vuur, omdat antwoorden van stemassistent Siri zonder expliciete toestemming werden beluisterd. Het bedrijf bood daar zijn excuses voor aan en belooft alleen nog met instemming van gebruikers mee te luisteren, ter verbetering van de stemassistent.

Afgeluisterd via Siri en Google Assistent: is dat erg?

Bron • Bright