Tech

VS vraagt Apple en Google om privédata wapen-app

Bastiaan Vroegop • 07 september 2019 09:59

Beeld ©

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Apple en Google gevraagd om privédata over de app Obsidian 4 te overhandigen. Met de app kunnen gebruikers een smartphone koppelen aan een wapenvizier.

De app helpt bij het kalibreren van een vizier en kan ook beelden vanaf de wapenlens opnemen en zelfs livestreamen. De Android-versie van de app is meer dan 10.000 gebruikers gedownload. Apple geeft geen downloadcijfers vrij.

Het ministerie wil de privédata van alle app-gebruikers in handen krijgen, aldus documenten ingezien door Forbes. Daarmee moet worden uitgezocht welke gebruikers de bijbehorende slimme lens illegaal hebben geïmporteerd - en welke winkels het apparaat verkopen op plekken waar dat niet zomaar mag.

Het dataverzoek van de overheid is omstreden, want er loopt op het moment geen crimineel onderzoek naar de maker van de Obsidian 4-app. Bovendien zou de overheid ook de gegevens van onschuldige gebruikers bemachtigen, mits het verzoek wordt goedgekeurd. 

Onderzoek naar machtsmisbruik

Justitie had nog een tweede dataverzoek ingediend bij Google, aldus de zoekgigant. Het ministerie wil graag eerdere documenten over onderzoeken naar mogelijk machtsmisbruik bij Google inzien.

Het verzoek aan Google kan wel eens het begin van een grotere lopende zaak zijn. Het ministerie van Justitie zei in de zomer een onderzoek naar Google te willen starten, waarbij onder andere de marktpositie van de zoeksite wordt bekeken. 

Google werd in het verleden al vaker onderzocht wegens mogelijk machtsmisbruik. Het leidde in Europa tot meerdere hoge boetes, waaronder een boete van 1,49 miljard euro eerder dit jaar. Het bedrijf ging in juni hiertegen in beroep.

Bron • Bright