Tech

Wetenschappers maken 'robotdraadje' voor hersenoperaties

Len Maessen • 30 augustus 2019 10:50

Beeld © MIT

Onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology hebben een nieuwe draadachtige robot ontworpen die het in de toekomst makkelijker moet maken om hersenoperaties uit te voeren.

De nieuwe robot, die een diameter heeft in de 'sub-millimeters', zou bijvoorbeeld bloedproppen uit de dunne, kwetsbare aders in de hersenen kunnen verwijderen, aldus het team in Science Robotics

De robot wordt met magneten bestuurd, waardoor artsen buiten de operatiekamer kunnen werken. Bij hersenoperaties wordt er gebruik gemaakt van straling om een beeld te krijgen van wat er in de hersenen gebeurt; als artsen daar niet meer fysiek bij hoeven zijn, worden ze niet zelf blootgesteld aan straling.

Soortgelijke robots bestaan al in de medische wereld, bijvoorbeeld voor hartoperaties, maar ze zijn meestal vrij groot. Daardoor kunnen ze niet in de hersenaderen worden gebruikt. 

Bij hersenoperaties wordt er nu ook al vaak gebruik gemaakt van een klein draadje, dat via een ader in de hersenen wordt aangebracht. Dat draadje moet echter met de hand bestuurd worden door een gespecialiseerde arts en is niet altijd even precies, wat soms tot problemen kan leiden.

 

MIT legt uit: zo werkt het robotdraadje

Een huidje van gel

De onderzoekers van MIT wijzen er op dat frictie een groot probleem is bij dergelijke operaties. Hun robot is daarom voorzien van een dunne 'huid' van hydrogel die de robot nat houdt. 

Tijdens de test hielden de onderzoekers zich vooral bezig met het ontwerp en het overkomen van bekende structurele problemen, schrijven ze. Naar andere zaken is "meer onderzoek" nodig, onder andere naar hoe het lichaam met zo'n robot omgaat.

Ze wilden onder andere demonstreren dat je een dergelijke robot prima met magneten kan bedienen, door deze telkens langzaam te laten buigen en dan vast te zetten. Dat is gelukt, maar de onderzoekers wijzen op verschillende moeilijkheden die nog moeten worden opgelost voordat het apparaat daadwerkelijk inzetbaar is.

Hersenen hacken: Musk wil brein aan pc koppelen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.