Tech

Zelfrijdende busjes bij Olympische Spelen in Tokio

Bram van Dijk • 26 augustus 2019 16:40 @ikbenbrampuntnl

Beeld © Toyota

Zelfrijdende busjes van Toyota gaan atleten in het Olympisch dorp vervoeren tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Dat maakte de autofabrikant bekend. Ook rijden er tijdens de Spelen elektrische stepjes en helpende robots van Toyota rond.

Toyota heeft grote plannen als mobiliteitsleverancier van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Het bedrijf gaat in totaal 3700 'mobiliteitsproducten en/of voertuigen' leveren aan de Spelen, aldus een persbericht.

Het meest opvallend in de diverse lijst van voertuigen is de e-Palette, het concept dat Toyota in 2018 introduceerde op de techbeurs CES. De zelfrijdende busjes zullen worden ingezet om atleten en medewerkers in het Olympische dorp te vervoeren. Hierbij zal 'een dozijn of meer aan e-Palettes in een continue loop in het Olympische en Paralympische dorp rondrijden', aldus Toyota.

De busjes moeten ook geschikt zijn voor rolstoelgebruikers en bieden niveau 4 van autonoom rijden. Hierbij moet het voertuig zelf beslissingen nemen en is er geen stuur aanwezig. Wel is er een medewerker die toezicht houdt.

Ook de conceptauto Concept-i krijgt een rol op de Spelen. Dit demomodel gaat vooraan rijden bij de marathon. De auto moet grotendeels autonoom rijden.

Uitstootvrij

Verder zet Toyota vol in om elektrisch rijden en rijden op waterstof onder de aandacht te brengen. Van de 3700 voertuigen zal 90 procent 'geëlektrificeerd' zijn. Het gaat dan om 'traditionele' elektrische voertuigen, maar ook voertuigen op waterstof of met gas-naar-elektriciteit motoren.

Ook komen er nog driehonderd elektrische stepjes en scooters van het automerk. Een model lijkt op de traditionele e-step, een model is meer een scootmobiel en het andere model is aan een rolstoel vast te klikken, waardoor deze elektrisch wordt.

Robots

Aan Bloomberg laat Toyota weten dat het bij de Olympische Spelen ook veel robots gaat gebruiken, waaronder een menselijke robot die gehandicapte toeschouwers helpt en een robot waarmee je met andere mensen kan praten.

De Olympische Spelen vinden plaats van 24 juli tot 9 augustus 2020, in en rond Tokio, Japan. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright