Tech

Overheid VS klaagt 80 Nigeriaanse online scammers aan

Len Maessen • 23 augustus 2019 15:06

Archieffoto. Beeld © EPA

De Amerikaanse overheid heeft donderdag tachtig voornamelijk Nigeriaanse internetoplichters aangeklaagd die betrokken zouden zijn bij grootschalige e-mailfraude.

Zeventien verdachten zijn inmiddels opgepakt. Veel van de betrokkenen zouden zich op dit moment nog in Nigeria bevinden. 

De verdachten zijn volgens de aanklacht schuldig aan een vorm van e-mailfraude waarbij wordt ingebroken in de zakelijke e-mail van verschillende bedrijven. Ze maakten vervolgens gebruik van de e-mail om nietsvermoedende slachtoffers ervan te overtuigen om geld te storten, bijvoorbeeld een aanbetaling voor een huis. Een aantal verdachten waren waarschijnlijk ook betrokken bij datingfraude.

De scammers richtten hun pijlen op zowel bedrijven als individuen, waarbij veel oudere mensen slachtoffer werden. De fraudeurs wisten soms honderdduizenden dollars buit te maken.

Twee hoofdverdachten

Er zijn twee hoofdverdachten, die samen een netwerk van fraudeurs aanstuurden. De hoofdverdachten waren verantwoordelijk voor het witwassen van geld en het uitwisselen van gestolen bankinformatie. 

De twee hoofdverdachten hebben minstens 6 miljoen dollar buitgemaakt. Het gehele netwerk zou minstens 40 miljoen dollar hebben gestolen, aldus het Amerikaanse Ministerie van Justitie.

'Denk niet: wie wil mij nou hacken?'

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.