Tech

Deze 'login-stick' werkt ook met iPhones

Bram van Dijk • 20 augustus 2019 17:53 @ikbenbrampuntnl

Beeld © Yubico

Het Zweedse bedrijf Yubico heeft een fysieke wachtwoordsleutel op de markt gebracht in de vorm van een usb-stick die ook een Lightning-aansluiting heeft.

Yubico verkoopt al jaren de YubiKey, een sleutelhanger die lijkt op een usb-stick, maar die gebruikt wordt voor tweestapsverificatie bij het inloggen bij computer of software-programma. Deze sleutel is nodig om in te loggen, naast het wachtwoord.

Nu heeft het bedrijf de YubiKey 5Ci op de markt gebracht, waarbij de sleutel zowel een usb-c- als Lightning-aansluiting heeft. Daarmee wordt deze manier van extra authenticatie niet alleen toegankelijk voor laptops, maar ook Android-apparaten, iPhones en iPads. De sleutel kost 70 dollar en is vanaf vandaag te bestellen.

Vooral de grote apps

Deze manier van tweestapsverificatie wordt vooral voor zakelijke computer gebruikt, maar nog niet zoveel bij applicaties. Volgens Nu.nl is het alleen bij de grote apps zoals Facebook, Google, Twitter en Dropbox mogelijk om de sleutel te gebruiken. Ontwikkelaars moeten namelijk de technologie voor de verificatie zelf inbouwen.

Voor tweestapsverificatie wordt vaker de smartphone gebruikt: voor inloggen op een nieuw apparaat wordt er een code naar een gekoppelde smartphone of e-mailaccount gestuurd. Deze code moet worden ingevuld tijdens het inloggen voordat de gebruiker bij zijn account kan.

Bron • Bright