Tech

Instagram voegt optie voor melden nepnieuws toe

16 augustus 2019 14:28

Beeld © ANP

Gebruikers van Instagram kunnen via een nieuwe optie foto's en filmpjes met nepinformatie melden. Die feedback gebruikt Instagram-eigenaar Facebook ook om zijn systemen voor het herkennen van nepnieuws te verbeteren.

Instagram heeft een nieuwe functie toegevoegd om foto’s en filmpjes met nepinformatie te melden. Gebruikers kunnen voortaan via de drie puntjes naast een post kiezen voor ‘Nepinformatie’, onder de bestaande opties ‘Rapporteren’ en ‘Het is ongepast’.

De gegevens van de meldingen gebruikt Facebook voor het verbeteren van zijn systemen die met kunstmatige intelligentie nepnieuws moeten herkennen. Instagram werkt samen met factcheckers om de berichten te controleren. De internationale uitrol van de functie gaat geleidelijk, waardoor Nederlandse gebruikers hem mogelijk nog niet zien. 

Niet verwijderd na melding

Als een bericht als ‘nep’ wordt gemeld, wordt het niet meteen verwijderd, zegt een woordvoerder van Instagram. De posts zullen dan wel minder vaak worden getoond in het onderdeel Verkennen en op de hashtagpagina’s.

Kijk ook: dit moet Instagram verbeteren

Volg Bright ook op YouTube en op Instagram

Bron • Bright