Tech

YouTube aangeklaagd om 'discriminatie' LGBT-videomakers

Bram van Dijk • 14 augustus 2019 20:14 @ikbenbrampuntnl

Beeld © YouTubers Bria and Chrissy

Een groep van vijf YouTubers heeft een aanklacht ingediend omdat ze vinden dat YouTube hen discrimineert.

Wegens het stelselmatig minder zichtbaar maken van hun video's, slepen vijf videomakers YouTube en Google voor de Amerikaanse rechter. De YouTubers maken video's over homoseksualiteit en transseksualiteit, maar worden volgens de aanklacht gediscrimineerd omdat YouTube video's met de woorden 'gay', 'lesbian' en 'bisexual' via algoritmes en medewerkers minder zou aanbevelen en zelfs video's regelmatig zou verwijderen. Discriminatie, zo vinden de makers.

Hierdoor lopen ze veel inkomsten mis. Zo zagen de aanklagers Bria and Chrissy (850.000 abonnees) de maandelijkse inkomsten teruglopen van 3500 dollar naar 500 dollar, volgens hen door ingrijpen van YouTube. Volgens de aanklacht misbruikt YouTube zijn monopoliepositie op de videomarkt 'om selectief eigen regels en restricties toe te passen'.

Eerdere problemen

YouTube heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. Het platform is vaker negatief in het nieuws vanwege de voorkeuren van het algoritme dat video's aanbeveelt. 

Zo zou het stijgend aantal complotdenkers de schuld zijn van YouTube en stelde de site zelfverminkingvideo's voor aan pubers.

Kijk ook: Bright stelt vragen aan de baas van YouTube

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright