Tech

Apple aangeklaagd voor iCloud-opslag op servers van derden

Floris Poort • 13 augustus 2019 10:45 @florispoort

Beeld © Getty

Amerikaanse burgers zijn een rechtszaak begonnen omdat Apple de iCloud-gegevens van gebruikers op servers van andere bedrijven opslaat.

Apple bewaart de gegevens van iCloud-gebruikers deels op eigen servers, maar ook op servers van Amazon, Google en Microsoft.

Een groep klanten vindt dat Apple daar niet duidelijk over is en heeft het bedrijf in een zogenoemde class-action rechtszaak aangeklaagd, meldt Apple Insider. Bij zo'n zaak scharen meerdere burgers zich achter dezelfde aanklacht.

'Apple slechts doorverkoper'

Apple heeft volgens de ontevreden klanten "misbruik van zijn naam gemaakt" door te doen voorkomen dat data van klanten "bij Apple worden opgeslagen".

De aanklagers stellen dat Apple de infrastructuur niet had om zelf alle data op te slaan, en zo onder de iCloud-vlag opslagruimte van andere bedrijven doorverkocht aan zijn eigen klanten. In de meeste gevallen zijn de opslagpakketten bij de verschillende bedrijven voor consumenten ongeveer even duur.

Geen geheim, niet duidelijk

Toch is het geen geheim dat Apple een deel van zijn iCloud-opslag uitbesteedt bij bedrijven met meer datacapaciteit. In 2011 waren er al geruchten over, in 2018 bevestigde Apple het gebruik van onder meer Google-opslag.

Die informatie is echter gericht op ontwikkelaars; aan iCloud-gebruikers is het gebruik van opslag bij derden niet duidelijk gemaakt.

Apple verbrokkelt en versleutelt

Apple zorgt er wel voor dat data van klanten goed beveiligd is. Gevoelige data zoals foto's, adresboeken, agenda's en bestanden worden in stukjes opgebroken. Daarna wordt de informatie versleuteld, en pas dan op de servers van derden opgeslagen.

Zo kunnen bedrijven als Google, Amazon en Microsoft de data nooit bekijken, en zelfs als dat kon, dan waren het stukjes data die niet naar gebruikers terug te herleiden zijn.

Apple bouwt steeds meer eigen datacenters, maar is nog niet zo groot als Google, Amazon en Microsoft die alle drie serverruimte aan duizenden bedrijven en miljoenen consumenten leveren.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright