Tech

Politie-inval bij wereldkampioen Fortnite na valse melding

Floris Poort • 12 augustus 2019 16:08 @florispoort

Beeld © Getty

De 16-jarige wereldkampioen in de game Fortnite is slachtoffer geworden van 'swatting'. Daarbij doet een arrestatieteam een inval na een valse melding.

De inval was live te zien toen de 16-jarige Kyle 'Bugha' Giersdorf Fortnite aan het streamen was op Twitch. Giersdorf werd op 28 januari wereldkampioen Fortnite in de competitie enkel, goed voor 3 miljoen dollar aan prijzengeld.

Tijdens een livestream dit weekend werd Giersdorf door zijn vader weggeroepen, die vertelt dat er gewapende politieagenten voor de deur staan. Giersdorf is vervolgens zo'n tien minuten weg. "Ze komen binnen met geweren, bro. Ze waren er letterlijk, holy shit", zegt de wereldkampioen als hij weer bij zijn stream terugkomt.

Swatting soms dodelijk

Giersdorf was hoogstwaarschijnlijk slachtoffer van 'swatting', een methode waarmee rancuneuze gamers anderen proberen bang te maken, of erger. Bij swatting wordt het adres van een gamer bij de politie gemeld als locatie van bijvoorbeeld een gijzeling.

Er zijn tal van gevallen waarbij de politie echt uitrukte. Als de dreiging groot genoeg leek, werd er zelfs binnengedrongen. Eerder dit jaar kreeg een Amerikaan 26 jaar gevangenisstraf, nadat de politie door zijn valse swatting-melding bij een inval een man doodschoot.

Bron • Bright