Tech

'Led-gloeilampen Philips Hue in september te koop'

Floris Poort • 12 augustus 2019 15:01 @florispoort

Beeld ©

De Philips Hue-lampen met het uiterlijk van een ouderwetse gloeilamp zouden volgende maand al op de markt komen, voor relatief betaalbare prijzen.

Er zijn al een aantal jaar led-lampen die het uiterlijk van een ouderwetse lamp met gloeidraad imiteren. Die ouderwetse lampen blijven populair in veel interieurs, ook al mogen de gloeilampen zelf eigenlijk niet meer verkocht worden. Philips had ook al zulke lampen, maar nu komen er ook drie varianten onder het Hue-label.

Het bestaan van die lampen lekte eerder al uit, het Duitse Hueblog kan de geruchten nu bevestigen op basis van een Deense webwinkel. Die zette de nieuwe lampen al online, inclusief prijs. Het gaat inderdaad om drie verschillende lampen, die vanaf september te koop moeten zijn.

Drie gloeilampen

Het standaardmodel heeft het uiterlijk van een normaal ouderwets lichtpeertje, en zou zo'n 20 euro kosten. De Edison-editie is wat groter en langwerpiger, en moet 25 euro kosten. De Globe-editie is een grote bol die 30 euro zou moeten kosten.

De lampen hebben maar één kleurtemperatuur: 2700 Kelvin, dezelfde warme gloed als ouderwetse gloeilampen. Wel zijn de lampen dimbaar, en kunnen uiteraard worden aangesloten op een Hue-hub, voor bediening met apps, sensoren, afstandsbedieningen en allerlei slimme assistenten.

De draadlampen zijn ook los via bluetooth te bedienen, net als de recent aangekondigde reguliere Hue-lampen. Veel slimme functies ontbreken dan, maar de lampen zijn wel te bedienen en dimmen zonder dat een Hue Bridge-nodig is.

Aanklacht van led-professor

Philips kan waarschijnlijk een claim verwachten op de lampen. Onlangs klaagde de University of California alle grote verkopers van led-gloeilampen aan. De universiteit heeft namelijk een patent op de methode waarmee al die lampen gemaakt worden. De school wil betaald worden en dreigt met een importstop op de led-lampen.

Onder de uitvinders van het patent staat professor Shuji Nakamura, die in 2014 de Nobelprijs voor natuurkunde won. Hij kreeg die prijs omdat hij ontdekte hoe hij blauwe led-lampen wit kon laten schijnen. Die ontdekking versnelde de ontwikkeling van led-verlichting.

Bekijk ook:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright