Tech

Russisch onderzoek naar 'machtsmisbruik Apple'

08 augustus 2019 12:04

Apple-topman Tim Cook Beeld © EPA

De Russische mededingingsautoriteit is een onderzoek naar Apple gestart. Het bedrijf heeft mogelijk zijn dominante positie op het vlak van apps misbruikt, stelt de toezichthouder.

Aanleiding voor het onderzoek is een klacht van het Russische Kaspersky Lab. Die ontwikkelaar van beveiligingssoftware klaagde dat zijn app voor ouderlijk toezicht, Safe Kids, niet werd geüpdatet voor Apples besturingssysteem iOS. Safe Kids werkte daardoor minder goed dan voorheen. Dat terwijl Apple wel met een vergelijkbare app, genaamd Screen Time, kwam.

Screen Time

Voor ouders zitten er speciale functies in Screen Time, om apps voor kinderen op slot te zetten. De Kaspersky Safe Kids-app bood vergelijkbare functies, maar die werden volgens het bedrijf plotseling aan banden gelegd na de verschijning van Screen Time in iOS 12, in september 2018. Apple eiste dat Kaspersky twee functies uit zijn app zou verwijderen: de mogelijkheid om andere apps te blokkeren en een blokkeerfunctie voor browser Safari.

Die twee functies zijn volgens Kaspersky essentieel voor zijn Safe Kids-app. De eis om die te verwijderen na de introductie van Screen Time is volgens het beveiligingsbedrijf opvallend, omdat de app jarenlang geen kritiek van Apple zou hebben gekregen. 

Aanklacht Spotify

Apple ligt vaker onder vuur vanwege zijn dominante positie met de App Store. Zo diende Spotify eerder dit jaar een aanklacht tegen Apple in bij de Europese Commissie. De muziekdienst vindt de regels in de App Store oneerlijk. Bedrijven die diensten verkopen via Apples betaalsysteem moeten 30 procent van het verkoopbedrag afdragen aan Apple, in het eerste jaar. Vanaf het tweede jaar is dat 15 procent. Ook vindt Spotify dat het wordt tegengewerkt in de App Store doordat het techbedrijf hun updates afkeurt. Ook zou Apple zijn eigen muziekdienst Apple Music voortrekken. 

De klacht van Spotify wordt door de Europese Commissie serieus bekeken. Apple reageerde geprikkeld op de klacht van Spotify. Volgens Apple wil Spotify wel alle voordelen van de App Store, zonder daar aan mee te willen betalen. Apple vroeg zich hardop af waar Spotify geweest zou zijn zonder de hulp van de App Store. 

Bron • ANP/Bright