Tech

'Apple neemt importheffingen VS voor eigen rekening'

Floris Poort • 05 augustus 2019 11:47 @florispoort

Beeld © Getty Images

Apple zou de Amerikaanse importheffingen op producten uit China voor eigen rekening nemen, en die niet doorberekenen aan de klant.

Amerikaanse klanten zullen weinig merken van de importheffingen, zegt de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo, meldt 9to5Mac. De Amerikaanse president Trump kondigde vorige week nieuwe heffingen aan van 10 procent op Chinese producten met een waarde van 300 miljard dollar.

Het is nog niet duidelijk of die heffingen de producten van Apple gaan treffen, hoewel veel Apple-apparaten in China worden gefabriceerd. Tot nu toe betaalde Apple enkel heffingen op wat accessoires. Het bedrijf zou volgens Kuo van plan zijn om de extra kosten op de "korte en gemiddelde termijn" te absorberen.

Uitwijken naar India en Vietnam

Voor de langere termijn zou Apple het gros van zijn productie voor de VS willen onderbrengen bij fabrikanten buiten China. Hoe snel dat gebeurt, hangt volgens Kuo af van het marktaandeel per Apple-product en de mate waarin die producten geautomatiseerd worden gemaakt. De iPhone is de grootste uitdaging: relatief veel handwerk en een groot marktaandeel in de VS.

Toch zou Apple voor zijn iPhone, Mac en AirPods al alternatieve productielocaties in India en Vietnam hebben gevonden. Apple-producten bedoeld voor de Europese markt zouden gewoon nog in China gemaakt kunnen worden, ongehinderd door heffingen.

Wereldwijde productieketen

Apple-ceo Tim Cook ging vorige week ook in op de geruchten rond uitbreiding buiten China, nadat Apple zijn nieuwste kwartaalcijfers bekendmaakte. "De overgrote meerderheid van onze producten wordt al zo'n beetje overal gemaakt. Er komt veel uit de VS, veel uit Japan, Korea en China en de Europese Unie draagt ook aardig wat bij. Dat is de essentie van een wereldwijde productieketen."

Mac Pro, iOS 13 en iPadOS: hier komt Apple binnenkort mee

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright