Tech

Democraten proberen cryptomunt Facebook te dwarsbomen

Bram van Dijk • 16 juli 2019 07:43 @ikbenbrampuntnl

Facebook-topman Mark Zuckerberg. Beeld © Getty Images

Democratische politici hebben een wetsvoorstel in de maak om grote techbedrijven zoals Facebook uit de financiële industrie te houden.

In het voorstel genaamd Keep Big Tech Out of Finance Act wordt het voor grote techbedrijven verboden om taken van de bank op zich te nemen. Dat schrijft techsite The Verge, dat de hand heeft weten te leggen op een conceptversie van het wetsvoorstel. 

Volgens het concept is een techbedrijf met meer dan 25 miljard dollar jaaromzet een groot techbedrijf. Het is vrijwel zeker dat dit wetsvoorstel bedacht is om de plannen van Facebook met cryptogeld libra te dwarsbomen.

Voorlopig is niet bekend of deze mogelijke wet ook zal gelden voor aan technologie gelieerde bedrijven zoals Paypal en Adyen, als deze een jaaromzet van meer dan 25 miljard dollar zouden behalen.

Nog onzeker

De wet is nog niet voorgelegd aan het Congres, maar volgens The Verge circuleert het voorstel onder belanghebbenden ter voorbereiding van een belangrijke zitting van de House Banking Committee vandaag, waarbij Facebook-vertegenwoordigers zullen verschijnen.

Facebook krijgt veel commentaar op het idee om een cryptomunt te introduceren, waarvan het bedrijf zelf direct de eerste grote gebruiker wordt. Zowel de ECB als president Trump vinden de munt onbetrouwbaar. De Amerikaanse minister van Financiën noemde de libra zelfs 'een zaak van nationale veiligheid' en een mogelijke manier 'om terrorisme te financieren'.

De IMF is iets milder gesteld: het Fonds ziet cryptomunten als een belangrijk betaalmiddel in de toekomst, maar benadrukt dat centrale banken belangrijk blijven.

Kijk ook: wallet voor je cryptomunten

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright