Tech

China zet malware op smartphones van toeristen

Bram van Dijk • 02 juli 2019 20:16 @ikbenbrampuntnl

Grenscontrole in XinJian, bij de grens met Pakistan Beeld © Getty

Toeristen die de Chinese regio Xinjiang willen bezoeken, worden bij de grens verplicht tot het installeren van malware. Deze app steelt alle berichten en de belgeschiedenis.

Bezoekers van het noordwesten van China doen er goed aan hun telefoon dubbel te checken voordat ze de grens over gaan. Uit een gezamenlijk onderzoek van Motherboard, Süddeutsche Zeitung, the Guardian, the New York Times en de Duitse tv-zender NDR blijkt dat de douane bij grensovergangen malware op Android-telefoons installeert.

Hierbij steelt de app alle berichten op de telefoon en de belgeschiedenis. Ook scant de software de smartphone, op zoek naar 70.000 verschillende bestanden. De Xinjiang-regio staat bekend om de strenge controle, omdat de Chinezen problemen ondervinden van een islamitische inmenging in dat gedeelte van het land. Het gebied grenst onder andere aan Pakistan en Afghanistan. 

Islamitische Staat

De 70.000 gezochte bestanden hebben dan ook met name te maken met literatuur over de islam en bestanden die te maken hebben met de rebellengroep Islamitische Staat. Vreemd genoeg wordt er ook gekeken of er muziek te vinden is van de Japanse metalband Unholy Grave, al heeft dit waarschijnlijk te maken met het nummer Taiwan: Another China van de groep.

Expert noemen het surveillance-regime in Xinjiang 'een van de meest verschrikkelijke, doordringende en draconische ter wereld'. Voor de inwoners van Xinjiang is het allemaal nog erger: die worden nog beter in de gaten gehouden dan de toeristen.

Kijk ook: Samsung Galaxy A80 met omdraai-camera

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's 

Bron • Bright