Tech

'Nepartikelen door AI-bots kunnen Google in problemen brengen'

Bram van Dijk • 02 juli 2019 15:45 @ikbenbrampuntnl

Beeld © Getty

Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) is het voor spammers een stuk makkelijker geworden om snel authentiek lijkende content te genereren, waarmee zoekmachines als Google zijn te beïnvloeden.

In navolging van het AI-project This Person Does Not Exist maakte marketingbureau Fractl This Marketing Blog Does Not Exist. Deze blog staat vol met artikelen die door robots met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) 'geschreven' zijn, begeleid door een door de computer gegenereerde foto van de 'schrijver' van het artikel.

Op het eerste gezicht lijken het normale artikelen. Pas als je goed leest, zie je dat het nep is. Zo worden er in het artikel 'Welke fotofilters zijn het best voor Instagram-marketing?' experts aangehaald die niet bestaan, magazines verzonnen en zelfs namen van Instagram-filters uit de duim gezogen.

Zoekresultaten

Het steeds beter worden van deze computerartikelen moet zoekmachines zoals Google zorgen baren, aangezien spammers en andere kwaadwillenden op deze manier tegen een lage prijs een stortvloed van artikelen kunnen produceren. Deze artikelen kunnen worden ingezet om Search Engine Optimalisation (SEO) te doen, om zo hoog in de zoekresultaten te komen en reclames op gebruikers af te vuren.

Volgens Fractl-bestuuder Kristin Tynski moeten we ons opmaken voor 'een tsunami aan computer-gegenereerde content in elke niche die je je kunt voorstellen', schrijft The Verge. Fractl vraagt aandacht voor het probleem. Het bedrijf maakte gebruik van de AI-tool Grover die teksten kan genereren.

Google laat aan The Verge weten dat het 'al tientallen jaren vecht tegen spammers' en altijd de laatste tactieken voor probeert te blijven. Het bedrijf wil niet ingaan of het een AI aan het ontwikkelen is om de AI te lijf te gaan.

Zo worden nepgezichten gemaakt met AI:

Volg Bright op YouTube voor meer (handgemaakte) tech-video's

Bron • Bright