Tech

Nieuwe muziek luisteren? Dan wil Sony controle over jouw Spotify

Maarten Reijnders • 28 juni 2019 13:05 @rohy

Beeld © Getty Images

Spotify-gebruikers die kenbaar maken dat ze geïnteresseerd zijn in een nog te verschijnen muziekalbum, blijken vaak veel meer persoonlijke informatie te delen met platenlabels dan normaal. Ook bieden ze platenlabels vaak ongemerkt de mogelijkheid om zaken in Spotify aan te passen.

Door een nog niet verschenen album of nummer te pre-saven geven gebruikers muziekmaatschappijen vaak toegang tot hun e-mailadres, geboortedatum en playlists, schrijft Billboard. Zo kunnen platenlabels zien naar welke muziek gebruikers luisteren en zelfs aanpassen welke artiesten een gebruiker volgt. Stuk voor stuk mogelijkheden die de labels onder normale omstandigheden niet hebben.

De permissies die de maatschappijen vragen, gaan veel verder dan wat nodig is. Platenlabels hebben alleen maar toestemming nodig om bestanden aan je bibliotheek toe te voegen, maar vragen in de praktijk vaak talloze andere rechten.

Little Mix

Met name Sony Music maakt het bont. Als voorbeeld noemt Billboard de gang van zaken bij de single 'Bounce back' van Little Mix. Gebruikers die zich voor de release van die track aanmeldden, moesten Sony toestemming geven om hun accountgegevens en activiteiten op Spotify te bekijken.

Daarnaast wilde Sony Music ook nog de mogelijkheid hebben om uit naam van de gebruikers acties uit te voeren op Spotify. Als klap op de vuurpijl wilde het bedrijf de mogelijkheid om 'Spotify te streamen en te controleren op jouw apparaten'.

Veel gebruikers hebben niet door dat ze platenlables zoveel toestaan in ruil voor de mogelijkheid om een nummer of album direct bij verschijning te kunnen beluisteren, schrijft Billboard: de rechten die de labels krijgen als gebruikers nummers of albums voor verschijning toevoegen, staan verborgen in ingeklapte submenu's.