Tech

Te koop: grootste vliegtuig ter wereld, slechts één keer gebruikt

17 juni 2019 15:21

Beeld ©

Te koop: een gloednieuw vliegtuig. Van een oud mannetje geweest, altijd binnen gestaan en slechts één keer gebruikt.

Als wijlen Microsoft-oprichter Paul Allen een advertentie had geplaatst voor zijn Stratolaunch was die tekst passend geweest. Helaas overleed Allen nog voor de eerste testvlucht die uitgevoerd werd door zijn bedrijf. Het bijzondere vliegtuig met en spanwijdte van 117 meter staat nu te koop.

Vraagprijs: 400 miljoen dollar (356 miljoen euro). Daar kun je 44 peperdure penthouses in Amsterdam voor kopen, of ongeveer zeventig panden aan de Herengracht. Voor die 400 miljoen dollar krijg je echter wel een vliegtuig dat kan dienen als lanceerinrichting voor raketten.

In april ging het bijzondere toestel voor het eerst de lucht in bij lucht- en ruimtevaartbasis Mojave Air in de Californische woestijn. Twee uur later landde het weer. Het vliegtuig is dus nagenoeg ongebruikt.

Raketten

Het is de bedoeling dat het toestel straks raketten meeneemt die satellieten in de ruimte kunnen brengen. De raketten kunnen dan gelanceerd worden vanaf zo'n 10 kilometer hoogte. Daarmee is het succes van de lancering minder afhankelijk van bijvoorbeeld weersomstandigheden en ander luchtverkeer.

Wil je dit vliegtuig kopen? Dan moet je snel zijn. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC zijn er meerdere kapers op de kust, onder wie Elon Musk, Jeff Bezos en Richard Branson. Alle drie zijn ze actief in de ruimtevaart en hebben ze flink wat geld op de bank staan. Zo is Bezos, ook na zijn scheiding, de rijkste man ter wereld, met een vermogen van ruim 100 miljard dollar.

Bod van Branson

Branson zou zelfs al in gesprek zijn over een eventuele koop, maar de partijen kunnen het niet eens worden over de prijs. Branson zou slechts 1 dollar geboden hebben, vergelijkbaar met zijn eerste bod op de supersonische Concorde in 2003.

Hij wilde het vliegtuig met zijn bod in de lucht houden, maar British Airways wilde de toestellen die nu op de grond staan voor geen enkele prijs verkopen.

Overigens wil Stratolaunch Systems niet bevestigen dat het vliegtuig te koop staat.

Bron • RTLZ