Tech

Flitsmeister is niet bang voor de concurrentiestrijd met Google

Harm Teunis • 04 juni 2019 06:12 @harmteunis

Beeld © ANP

Flitsmeister krijgt concurrentie van een van de grootste techbedrijven ter wereld: Google. Zij gaan namelijk ook flitsers tonen in hun navigatie-app. En dat is precies waar Flitsmeister in Nederland groot mee is geworden. Maar bang worden ze niet. "Wij liggen er niet wakker van."

Bij Flitsmeister zien ze het eigenlijk als een mooi compliment, dat juist Google nu ook flitsmeldingen laat zien in hun navigatie-app.

"Het zegt dat wij met iets goeds bezig zijn", zegt Jorn de Vries, commercieel directeur van Flitsmeister. "Maar je slaat de spijker wel op zijn kop als je zegt dat zij een grote concurrent voor ons worden."

Google gaat ook waarschuwen

Google maakte vorige week bekend dat het vanaf nu ook gaat waarschuwen voor mobiele en vaste snelheidscontroles. Daarnaast gaat het de maximumsnelheid laten zien in de app. 

Dat doet natuurlijk direct denken aan de bekendste functionaliteit van Flitsmeister: het waarschuwen voor flitsers. 

Meer informatie dan Google

Maar bang zijn ze niet, benadrukt hij nog maar eens. "Wij hebben een heel andere aanpak. We zijn namelijk veel completer en ik denk dat we ook betere informatie hebben dan Google."

Voor de goede begeleiding van een autorit is namelijk meer nodig dan alleen laten zien waar een flitser staat, volgens De Vries: lokale kennis van het wegennet is volgens hem onmisbaar. En door samenwerkingen aan te gaan met bijvoorbeeld Rijkswaterstaat en gemeenten, kunnen meldingen worden gecontroleerd.

"Stel er wordt een melding gedaan, dan kan het maar zo zijn dat het geen flitscamera is, maar een camera die auto's telt", zegt De Vries. "Maar feit blijft wel dat zij iets doen wat wij ook doen."

Meer functies

Flitsmeister is niet meer de app die het was toen de oprichters er in 2010 mee begonnen. Naast flitsmeldingen, biedt de app ook navigatie, waarin ook meldingen van werkzaamheden, ongelukken en stilstaande voertuigen binnenlopen.

De maximumsnelheid wordt ook in realtime aangepast: wat op de matrixborden boven de weg staat, staat ook in de app. "Die informatie krijgen we door de koppeling met Rijkswaterstaat. Net als vroegtijdige waarschuwingen om niet door rode kruizen te rijden", zegt De Vries. "En dat is het gevolg van de lokale connecties die we hebben."

Eerder dit jaar werd het ook mogelijk om via de app te betalen voor het parkeren.

Geld verdienen met data

Flitsmeister heeft nu zo'n 1,6 miljoen maandelijkse gebruikers, waarvan ongeveer 95 procent in Nederland. De app is gratis omdat het bedrijf geld op andere manieren geld verdient. Er worden advertenties getoond, maar betalende gebruikers kunnen dat afkopen.

De app verdient daarnaast aan de data die wordt verzameld. "We verkopen bijvoorbeeld verkeersinformatie aan de media, en helpen gemeenten bij het sturen van verkeer", zegt De Vries.

Flitsmeister wil nog dit jaar uitbreiden in het buitenland en de dienst lanceren in Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Finland en Zweden.

Bron • RTL Z