Tech

VS wil regulering voor gezichtsherkenning

Floris Poort • 23 mei 2019 13:11 @florispoort

Beeld ©

Beide politieke kampen in het Amerikaanse parlement willen technologie voor gezichtsherkenning reguleren.

De Amerikaanse Republikeinen en Democraten staan meestal lijnrecht tegenover elkaar, maar zijn het nu een keertje eens. Beide partijen vinden dat het gebruik van gezichtsherkenning zowel door bedrijven als overheden gereguleerd moet gaan worden, meldt The Verge.

Nu hoeven Amerikaanse agentschappen zoals de FBI en Homeland Security geen toestemming van de rechter te vragen om gezichtsherkenningstechnologie te gebruiken om verdachten op te sporen. "Bedrijven, overheden en agentschappen kunnen in essentie je biometrische data stelen en gebruiken zonder je toestemming", zegt congreslid Alexandria Ocasio-Cortez.

Amazon stopt niet ondanks kritiek

Onder meer Amazon levert al gezichtsherkenningssoftware aan Amerikaanse politiemachten. Zowel activisten als medewerkers van Amazon zelf hadden het bedrijf gevraagd om daar mee te stoppen, maar aandeelhouders van Amazon hebben die eis woensdag neergeslagen

Volgens adviseurs van Amerikaanse congres wordt nieuwe technologie zoals gezichtsherkenning te snel uitgerold en in gebruik genomen om gebreken te onderzoeken. Zo zou het kunnen gebeuren dat mensen onterecht als verdachte worden aangewezen door de software.

Het is nog niet bekend hoe de Amerikaanse regulering van gezichtsherkenningstechnologie eruit zou moeten zien. De stad San Francisco, bakermat van veel nieuwe technologie, nam eerder deze maand al een voorschot. De stad verbiedt het gebruik van gezichtsherkenningsapparatuur door de politie en overheid. Voor het gebruik is voortaan toestemming nodig van de toezichtsraad van San Francisco.

Is gezichtsherkenning op je telefoon wel veilig?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright