Tech

Duitse snelweg heeft bovenleiding voor elektrische vrachtwagens

Rutger Middendorp • 13 mei 2019 17:04 @rutgerm

Beeld ©

Een Duitse snelweg heeft nu officieel één baan die geschikt is voor elektrische vrachtwagens. De hybride vrachtauto krijgt stroom van een bovenleiding.

In Duitsland vind je op een stukje A5 ten zuiden van Frankfurt een bijzonder object boven de rechterbaan; een bovenleiding. Siemens bouwde een stuk van 10 kilometer waar de elektrische Scania-vrachtwagens onderdoor kunnen rijden. Tot 90 kilometer per uur kan een vrachtauto onder de lijnen doorrijden en de accu opladen. Zo is het mogelijk om onderweg op te laden zonder te hoeven stoppen.

De eHighway, die jaren in ontwikkeling was, is afgelopen week officieel in gebruik genomen voor een pilotproject. De vrachtwagen waar het systeem mee wordt getest is een diesel hybride Scania. Is de vrachtauto opgeladen, dan kan hij daarna volledig elektrisch verder rijden. Is het bereik niet groot genoeg, dan kan de dieselmotor het overnemen.

Met dergelijke technologie zou de bereiksproblematiek van elektrische vrachtwagens opgelost kunnen worden, zonder te hoeven investeren in hele dure accupakketten. Eén testvrachtwagen rijdt al, vier andere volgen het komende jaar. Op dit moment wordt gewerkt aan een vergelijkbaar traject in Californië. 

Bron • Bright