Tech

'Laptops met vouwbaar scherm pas over minstens twee jaar'

Floris Poort • 11 mei 2019 16:36 @florispoort

De beurskoers van Intel daalde sinds de top met 19 procent. Beeld © AFP

Laptops met een opvouwbaar scherm zullen volgens Intel-topman Joshua Newman pas op zijn vroegst over twee jaar op de markt komen.

Laptops zijn per definitie al opvouwbaar, maar in de toekomst worden ze mogelijk nog vouwbaarder. "Het is nu nog een vroege verkenning, en we proberen de mogelijkheden en de limieten van de vouwbare technologie te begrijpen", zegt Intel-topman mobiele innovatie Joshua D. Newman in gesprek met Nikkei.

Intel ziet volgens Newman "potentie" in de technologie achter opvouwbare schermen om de gebruikservaring van consumenten te vernieuwen. Het onderzoek naar laptops met een vouwbaar scherm is volgens Newman nog in een vroeg stadium. Zijn bedrijf werkt samen met bekende schermmakers als LG, Sharp en Samsung.

Opvouwbare schermen vrij nieuw fenomeen

Newman schat dat laptops met een vouwbaar scherm pas over minstens twee jaar op de markt zullen komen. Maar als het onderzoek op een positieve gebruikerservaring wijst, zou de ontwikkeling versneld kunnen worden.

Opvouwbare schermen zijn een relatief nieuw fenomeen. Flexibele oled-schermen maken opvouwbare telefoons al jaren in potentie mogelijk, maar pas dit jaar verschijnen de eerste exemplaren op de markt.

De Galaxy Fold van Samsung zou eigenlijk al in de winkels liggen, maar werd door technische problemen tot nader order uitgesteld. Huawei is van plan zijn opvouwbare Mate X in de zomer uit te brengen. De eerste vouwtelefoons zijn nog duur: Samsung vraagt 2020 euro, het toestel van Huawei gaat 2299 euro kosten.

Eerste indruk: de opvouwbare Samsung Galaxy Fold