Tech

Kickstarter-fraudeur aangeklaagd na niet leveren slimme rugzak

Bram van Dijk • 07 mei 2019 17:44 @ikbenbrampuntnl

Beeld © iBackpack

De ondernemer die via crowdfundsite Kickstarter ruim 800.000 dollar ophaalde voor de 'slimme' rugzak iBackpack wordt aangeklaagd voor fraude. Volgens de aanklager heeft hij geen enkele rugzak geleverd.

De Amerikaanse Federal Trade Commission stapt naar de rechter nadat de Amerikaanse ondernemer Doug Monahan voor meer dan 800.000 dollar aan rugzakken verkocht via Kickstarter en Indiegogo, maar vervolgens geen enkel eindproduct leverde. Volgens de FTC heeft de man alleen persoonlijke projecten gefinancierd met het geld, zoals het kopen van bitcoins, cash pinnen en het terugbetalen van creditcardrekeningen, schrijft techsite The Verge.

De belofte van de iBackpack was onder andere een wifi-station en het opladen van twaalf apparaten tegelijkertijd. Monahan ging niet voorzichtig te werk; hij startte al met de verkoop van de iBackpack 2 terwijl hij nog niet eens begonnen was met het uitleveren van de eerste iBackpack. Ook lanceerde hij tegelijkertijd andere accessoires onder deze naam.

Ook ging hij asociaal om met klachten van klanten. Zo bedreigde hij een klant met het bericht dat hij wist waar hij woonde. Een andere klager kreeg het dreigement aangeklaagd te worden, als hij door zou gaan met publiekelijk klagen.

Offline

Inmiddels heeft Monahan veel informatie over iBackpack gewist. Alle websites en sociale kanalen zijn verdwenen, maar de campagnes staan nog wel online.

Het is de tweede keer dat de FTC opkomt voor de rechten van mensen die een crowdfundcampagne steunen, zogeheten backers. Eerder moest de maker van het kaartspel The Doom That Came to Atlantic City 112.000 dollar terugbetalen aan de backers.

Een ander kaartspel, Asylum Playing Cards, moest 55.000 dollar betalen voor het niet leveren van het product. Deze zaak was aangespannen door 31 inwoners van Washington. Crowdfundplatforms Kickstarter en Indiegogo zeggen te werken aan betere bescherming van backers.

Zware rugzak tillen is een makkie met dit exoskelet

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright