Tech

'Europa doet onderzoek naar machtsmisbruik door Apple'

06 mei 2019 09:26

Beeld © Getty

De Europese Commissie gaat een formeel onderzoek doen naar machtsmisbruik door Apple. Mocht dat uitdraaien op een boete, dan kan dat Apple tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet kosten. Spotify diende vorige maand een klacht in tegen de iPhone-maker.

De Commissie kondigt het onderzoek ergens in de komende weken aan, schrijft de Financial Times op basis van anonieme bronnen. EU-Commissaris Margrethe Vestager van Mededinging zei vorige maand al dat zij de klacht van Spotify serieus zou bekijken.

Spotify diende in maart een aanklacht in tegen Apple bij de Europese Commissie. De Zweedse streamingdienst vindt de regels in Apples App Store oneerlijk. Bedrijven die diensten verkopen via Apples betaalsysteem moeten 30 procent van het verkoopbedrag afdragen aan Apple, in het eerste jaar. Vanaf het tweede jaar is dat 15 procent.

Ook vindt Spotify dat het wordt tegengewerkt in de App Store doordat het techbedrijf hun updates afkeurt en uitsluit van bepaalde bepaalde functies via de slimme assistent Siri, de slimme speaker HomePod en de Apple Watch. Ook zou Apple zijn eigen muziekdienst Apple Music voortrekken.

Dure grap

Mocht de Commissie ook vinden dat Apple zijn macht over de App Store misbruikt, kan dat een dure aangelegenheid worden voor Apple. Want dan kan de Commissie een boete opleggen van 10 procent van wat Apple in een jaar tijd wereldwijd verkoopt.

De jaaromzet van Apple was vorig jaar 265,6 miljard dollar. Die boete kan dus oplopen tot maximaal 26,5 miljard dollar (23,6 miljard euro).

Naast de boete kan de conclusie van de Commissie ook zijn dat Apple zijn manier van zakendoen op de schop moet gooien.

30 procent en machtsmisbruik

Afgelopen maart zei Spotify-ceo Daniel Ek nog tegen de Financial Times dat Spotify zijn abonnementen duurder zal maken als Apple 30 procent afdracht blijft eisen. Op dit moment biedt Spotify geen abonnementen meer aan via de app op het besturingssysteem iOS.

Spotify moet niet piepen

Apple bestrijdt de beschuldigingen van machtsmisbruik en vindt dat Spotify niet moet zeuren. Er wordt geen toegang tot producten en updates geblokkeerd door Apple, zegt het bedrijf. Bovendien vraagt Spotify wel alle voordelen van een gratis app, zonder gratis te zijn, is het verweer van Apple.

Apple kan een boete ontlopen door te schikken en zijn gedrag te veranderen, bijvoorbeeld door af te zien van de afdracht van 30 procent of door bedrijven actiever te helpen gebruik te maken van diensten van Apple.

Bron • RTL Z