Tech

Samsung wil de grootste worden in rekenchips, investeert miljarden

Harm Teunis • 24 april 2019 12:00 @harmteunis

Beeld © Getty

Techreus Samsung heeft flinke plannen voor zijn chipdivisie. Tussen nu en 2030 investeert het bedrijf 133 biljoen won (100 miljard euro) in de tak die chips produceert. Daarmee wil Samsung de grootste fabrikant van rekenchips worden.

Het Koreaanse bedrijf is al wereldmarktleider op het gebied van geheugenchips, die bijvoorbeeld gebruikt worden in smartphones en computerservers.

Maar Samsung heeft zijn zinnen gezet op een nog dominantere positie op de wereldmarkt voor chips, door te proberen ook op het gebied van rekenchips de grootste te worden.

Het gaat dan om de productie van chips die telefoons en andere apparaten aansturen en het maken van chips in opdracht van andere bedrijven.

Van het totaalbedrag gaat meer dan driekwart (56,5 miljard euro) naar research en development. De rest (46,5 miljard euro) wordt gestoken in het bouwen van de fabrieken en plekken waar de chips gemaakt worden. De miljardeninvestering moet zo'n 15.000 banen opleveren.

Grote concurrenten

Om de grootste fabrikant van rekenchips te worden, moet het bedrijf knokken tegen meerdere concurrenten: het Taiwanese TSMC en het Amerikaanse Qualcomm en Intel. Zij zijn domineren hun eigen specifieke markten.

TSMC is nu nog met afstand de grootste fabrikant van computerchips voor anderen, blijkt uit gegevens van marktanalist Trendforce. Qualcomm en Intel zijn de belangrijkste concurrenten in de markt voor chips voor smartphones en processors voor computers en servers.

Smartphones

Qualcomm doet al jaren zaken met iPhone-bouwer Apple. De twee legden onlangs een lange ruzie over royalty’s bij. Ze sloten een licentieovereenkomst voor zes jaar en spraken af dat Qualcomm ook de komende jaren chips levert aan Apple.

Intel maakte direct erna bekend dat het geen 5G-chips gaat leveren aan smartphonefabrikanten.

Minder afhankelijk van geheugenchips

Vorige maand gaf Samsung nog een winstwaarschuwing af. Dat kwam vooral door minder vraag naar geheugenchips.

Het lijkt dus een poging om minder afhankelijk te worden van alleen geheugenchips. Want de chipdivisie is ontzettend belangrijk voor Samsung: die tak was vorig jaar goed voor bijna 80 procent van de operationele winst.

Deze week is het bedrijf ook in het nieuws door alle ophef rond de opvouwbare smartphones Galaxy Fold. De telefoons van recensenten en journalisten gingen al binnen een paar dagen kapot, waardoor Samsung de verkoop voor onbepaalde tijd heeft uitgesteld.

Bron • RTL Z