Tech

KPN gaat iPhones recyclen met Apple-robots

Floris Poort • 18 april 2019 16:20 @florispoort

Beeld ©

Apple breidt zijn recyclingprogramma uit met onder meer een samenwerking met KPN, dat toegang krijgt tot een robotarm die iPhones uit elkaar haalt.

iPhones worden al een aantal jaar uit elkaar gehaald door speciale robots. Dat begon met robot Liam in 2016, die vorig jaar werd opgevolgd door robot Daisy. De robot haalt iPhones uit elkaar die klanten bij Apple hebben ingeleverd voor korting op een nieuw toestel. De gewonnen onderdelen worden gerecycled als of gebruikt in refurbished iPhones. Ook wordt de nieuwe MacBook Air bijvoorbeeld volledig gemaakt van gerecycled aluminium.

Door de samenwerking met KPN kunnen klanten in KPN-winkels straks ook korting krijgen door een oude iPhone in te ruilen. Ook die iPhone wordt dan door Daisy uit elkaar gehaald. Vanaf wanneer klanten met hun iPhone bij KPN terecht kunnen voor korting is nog niet duidelijk. Een Nederlandse samenwerking is logisch: de Europese Daisy staat namelijk in een fabriek in Breda. In de VS staat nog een exemplaar, in de stad Austin. 

48.000 ton afval minder

Daisy kan volgens Apple inmiddels 15 verschillende iPhone-modellen uit elkaar halen op een tempo van 200 exemplaren per uur. Dat komt neer op ruim 1,2 miljoen iPhones per jaar. Daisy is volgens Apple beter geworden in het terugwinnen van grondstoffen als cobalt en tin. Apple stelt dat de recycle-robots ervoor hebben gezorgd dat er ruim 48.000 ton elektronisch materiaal is hergebruikt in plaats van is weggegooid.

Apple stelt dat het blijft investeren in nieuwe manieren om materialen te hergebruiken. Vorige week meldde Apple al dat inmiddels 44 van zijn fabrikanten en toeleveranciers inmiddels 100 procent schone energie gebruiken. Het gaat daarbij onder meer om grote fabrikanten als Foxconn, fabrikant van de iPhone en iPad, TSMC, die de chips voor de telefoons en tablets maakt en Corning, die in het glas van iPhones en andere Apple-producten voorziet. 

Review: de nieuwe MacBook Air

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright