Tech

'Gamebedrijven overtreden EU-regels met te dure games'

Maarten Reijnders • 05 april 2019 16:26 @rohy

Beeld ©

De Europese Commissie heeft gamebedrijf Valve, van de bekende gamewinkel Steam, en vijf game-uitgevers op de vingers getikt. Ze staan consumenten niet toe om hun games in een andere EU-lidstaat aan te schaffen.

De Eurocomissaris voor Mededinging Margrethe Vestager verwijt de gamebedrijven dat zij gebruikmaken van zogeheten geoblocking. Daarmee maken zij het consumenten onmogelijk om games in een andere EU-lidstaat goedkoper aan te schaffen. Volgens de Europese Commissie overtreden de gamebedrijven zo de Europese regels voor mededinging.

Steam lijkt de spil in het schandaal waarnaar de Europese Commissie al sinds 2017 onderzoek doet. De gamewinkel van Valve zorgt voor de digitale distributie van de games van de vijf uitgevers: Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media en ZeniMax.

Boete

Steam en de vijf game-uitgevers maken gebruik van activatiesleutels, waardoor consumenten de games alleen kunnen aanschaffen in het land waar zij wonen.

"Europese consumenten moeten het recht hebben om overal games te kopen en spelen, ongeacht waar ze wonen in de EU", stelt Vestager. De Eurocommissaris heeft haar bevindingen voorgelegd aan de gamebedrijven die nu het recht hebben om op de beschuldigingen te reageren.

Na de reactie kan de Europese Commissie de praktijken van de gamebedrijven verbieden en een boete opleggen van maximaal 10 procent van de wereldwijde omzet van de bedrijven.

Google Stadia: het einde van de spelcomputer

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube

Bron • Bright