Tech

Google trekt stekker uit ethische commissie voor AI

Maarten Reijnders • 05 april 2019 12:27 @rohy

Beeld © ANP

Google doekt de ethische commissie voor kunstmatige intelligentie die het vorige week in het leven had geroepen, nu alweer op.

Het bedrijf heeft daartoe besloten nadat duizenden Google-medewerkers een petitie hadden ondertekend waarin zij de directie opriepen om Kay Coles James, een van de acht leden van de commissie, uit de adviesraad te zetten. Dat meldt Vox.

James, die president is van de conservatieve Heritage Foundation, riep veel weerstand op vanwege opmerkingen die zij had gemaakt over transgenders. Daarnaast schoot menigeen de klimaatscepsis van de Heritage Foundation in het verkeerde keelgat.

Meer personele problemen

De ethische commissie, officieel de Advanced Technology External Advisory Council (ATEAC) geheten, had al direct vanaf de start te kampen met allerhande personele problemen. Een van de acht deskundigen die Google wilde aanstellen als commissielid, privacy-onderzoeker Alessandro Acquisti, kondigde al meteen op Twitter aan dat hij niet zou plaatsnemen in de ATEAC.

De verhoudingen tussen de verschillende leden leken ook niet altijd even goed. Zo zei commissielid Joanna Bryson op de vraag of ze geen moeite had om samen met James in de adviesraad te zitten: "Geloof het of niet, maar ik weet ergere dingen over een van de andere leden."

Richtlijnen

Het was de bedoeling dat ATEAC vier keer per jaar bijeen zou komen om de AI-ontwikkelingen bij Google te praten. Vorig jaar zomer stelde Google al een aantal richtlijnen op voor het gebruik van kunstmatige intelligentie. Zo mag de AI van Google niet worden gebruikt voor wapens of andere technologieën die erop gericht zijn mensen te verwonden.