Tech

Nederlands Pricewise wint merknaamstrijd van Firefox

15 maart 2019 16:21

Beeld © AFP

Mozilla dacht goud in handen te hebben met de naam voor de extensie voor hun browser waarmee gebruikers goedkope dealtjes kunnen opsporen bij grote Amerikaanse ketens. Maar het bedrijf had buiten de Nederlandse prijsvergelijker Pricewise gerekend.

Die heeft de naam Pricewise namelijk zo'n tien jaar geleden vastgelegd in Europa en de Verenigde Staten.

De Firefox-extensie - of plug-in - was Price Wise gedoopt, en vormde daarmee een inbreuk op het merkrecht van Pricewise, vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise. "We hebben hen daarna gesommeerd, zoals dat officieel heet, en gevraagd om het gebruik van onze merknaam te staken."

'Heel vriendelijk'

Daar kwam wel een jurist aan te pas, maar de gesprekken verliepen 'heel vriendelijk', aldus De Kok. Zijn bedrijf had een sterke zaak omdat niet alleen de naam op de spatie na hetzelfde is, maar de extensie bedoeld is voor het vergelijken van prijzen. "Weliswaar is dat bij hen voor elektronica en bij ons voor diensten zoals energie, maar het schept verwarring bij de consument want het is wel precies wat wij doen", zegt De Kok.

Amerikaanse plannen

Dat Pricewise nog niet in Amerika actief is, maakte voor de beslissing niet uit. "We zijn daar bezig om de markt te verkennen, we hebben de ambitie om het uit te rollen waar dat kan", legt De Kok uit.

Pricewise moest dus wel in actie komen, ook omdat Mozilla wereldwijd actief is en vroeg of laat in het vaarwater van de Nederlanders zou komen.

Afkoopsom geen optie

Een samenwerking of afkoopsom was vanwege de ambities van Pricewise in de VS geen optie. "Kijk, als het om een extensie voor de Chinese markt was geweest, dan had het nu niet uitgemaakt", vertelt De Kok.

Omdat de energiemarkt daar waarschijnlijk voorlopig nog niet wordt geliberaliseerd, heeft een vergelijkingssite voor de prijzen van energie daar niet zo veel nut, legt hij uit.

Hoe Mozilla de extensie nu gaat noemen, is nog niet bekend. Het bedrijf was niet direct bereikbaar voor commentaar. 

Bron • RTL Z