Tech

Huawei-topvrouw klaagt Canada aan

04 maart 2019 01:47

Meng Wanzhou in 2014 (archieffoto) Beeld © EPA

Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van het Chinese elektronicabedrijf Huawei, klaagt de Canadese overheid, douane en landelijke politie aan. Bij haar arrestatie in december zouden haar rechten zijn geschonden.

Meng, de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei, werd tijdens een overstap op de luchthaven van Vancouver aangehouden op verzoek van de VS. Ze wordt er onder meer van verdacht de Amerikaanse sancties tegen Iran te hebben geschonden.

Ze zou drie uur lang zijn ondervraagd, terwijl het arrestatiebevel pas uren nadat Meng werd vastgezet zou zijn getoond aan haar advocaten. Dit is in strijd met haar rechten, zeggen haar advocaten.

Arrestatiebevel uitgesteld

De advocaten van de Huawei-topvrouw zeggen dat de Canadese politie expres het arrestatiebevel uitstelde. Zo wilden ze al bewijs vergaren voordat de advocaten van Meng zich ermee konden bemoeien. Canada heeft niet gereageerd op de aanklacht.

Woensdag wordt tijdens een zitting bekend wanneer de zaak over een mogelijke uitlevering dient.

Spanningen

Door de zaak liepen de spanningen tussen China en de VS en Canada flink op. In de weken na de aanhouding van Meng werden vier Canadezen opgepakt in China. In een geval betrof het een eerder al tot een celstraf veroordeelde man, die onverwachts alsnog tot de doodstraf werd veroordeeld.

In januari klaagden de Verenigde Staten Huawei aan voor een reeks misdaden. De FBI zegt e-mails te hebben waaruit blijkt dat in 2013 Huawei bonussen beloofde aan werknemers voor het stelen van informatie van andere bedrijven. Het bedrijf zou ook bankfraude hebben gepleegd om sancties tegen Iran te ontwijken.

Bron • RTL Nieuws