Tech

Autodeelbedrijf Amber voert eerste test 'autotrein' uit

Bram van Dijk • 19 februari 2019 19:02 @ikbenbrampuntnl

Beeld © Amber

Door gebruik te maken van bumpercamera's heeft de Nederlandse startup Amber een test met platooning uitgevoerd. Hierbij rijden volgauto's autonoom achter een auto met bestuurder aan.

Afgelopen nacht reden er in Eindhoven drie BMW i3-auto's over de busbaan. Alleen in de eerste auto zat een bestuurder, de tweede en de derde auto volgden autonoom. Het was een test van het Eindhovense autodeelbedrijf Amber.

Amber belooft dat als toekomstige klanten een auto reserveren, deze ook daadwerkelijk op loopafstand klaar staat. Om dat waar te maken moet het menselijke chauffeurs inzetten om de vloot auto's opnieuw te verdelen. Met het 'platooning' moet het mogelijk zijn om dit deels te automatiseren.

Platooning wordt al gebruikt bij vrachtwagens om CO2-uitstoot te verminderen. Volgens Daimler heeft dit alleen nauwelijks resultaat.

Geen extra sensoren of camera's

Bijzonder aan de test is dat Amber geen extra sensoren of camera's heeft toegevoegd, maar alleen met de standaard camera's van de BMW i3 heeft gewerkt. Het bedrijf wil eind dit jaar de technologie volledig betrouwbaar hebben, zodat het daadwerkelijk drie auto's met één persoon kan verplaatsen. Daarvoor moet het wel nog even toestemming krijgen van de overheid, aangezien platooning op dit moment niet toegestaan is.

'Goedkoper autorijden'

Amber staat bekend als hoog mikkend, maar het bedrijf kan zijn beloftes niet altijd waarmaken. In begin 2017 beloofde de startup dat eind 2018 auto's zelf naar je toe zouden komen rijden. Dat is niet gelukt.

Op termijn wil het bedrijf autorijden zo goedkoop maken dat een consument niet meer uitgeeft dan 33 euro per maand.

https://youtu.be/aLV0OMRatEQ

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's