Tech

Apple in actie tegen apps die stiekem schermopnames maken

Maarten Reijnders • 08 februari 2019 09:35 @rohy

De iPhone XR Beeld © Bright

Apps die stiekem schermopnames maken, moeten daarmee ophouden. Doen ze dat niet, dan dreigt Apple de apps te verwijderen uit de App Store.

Apple heeft de app-ontwikkelaars die heimelijk schermopnames maken van de activiteiten van hun gebruikers, laten weten dat ze hun gebruikers daarover moeten inlichten.

In een e-mail aan een ontwikkelaar die gebruikmaakt van analysesoftware die schermopnames maakt, stelt Apple dat de ontwikkelaar een dag de tijd heeft om de analysecode uit zijn app te halen. Doet de ontwikkelaar dat niet, dan haalt Apple de app uit de App Store, meldt TechCrunch.

Expliciete toestemming

“In de regels voor de App Store staat dat apps expliciete toestemming van de gebruiker moeten hebben en dat apps duidelijk het duidelijk in beeld moeten brengen als ze opnames maken of op een andere manier informatie vastleggen van activiteiten van de gebruiker”, stelt een woordvoerder van Apple tegen TechCrunch.

De site onthulde eerder dat de iPhone-apps van grote bedrijven als Expedia, Hotels.com, Singapore Airlines en Abercrombie & Fitch schermopnames maken zonder dat ze gebruikers daarvan op de hoogte stellen.

Ontwikkelaars kunnen dankzij de schermopnames zien hoe mensen hun app gebruiken. Op basis daarvan kunnen ze de app aanpassen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de gebruiksvriendelijkheid verbeteren of foutmeldingen voorkomen.

Creditcardnummers

Het maken van opnames van gebruikers is niet zonder risico. Als de schermopnames niet veilig worden verstuurd naar de app-maker of naar de maker van de analysesoftware, dan kan dat tot gevolg hebben dat gebruikersgegevens uitlekken. Aanvallers of andere kwaadwillenden zouden toegang kunnen krijgen tot gevoelige informatie, zoals creditcardnummers, die gebruikers in de app invoeren.

Kijk ook: handige tips voor de iPhone

Meer tech-tips? Volg Bright op YouTube

Bron • Bright