Tech

'Zelfrijdende auto's mogen zonder mensen Britse wegen op'

Maarten Reijnders • 06 februari 2019 17:55 @rohy

Beeld © ANP

De Britse overheid wil testen mogelijk maken waarbij zelfrijdende auto’s zonder backup-bestuurder de weg opgaan.

Volgens de krant The Times zouden de eerste testen zonder bestuurders al eind dit jaar moeten plaatsvinden. De plannen om dergelijke testen mogelijk te maken passen in de eerder uitgesproken wens om in 2021 de eerste volledig zelfrijdende auto’s zonder bestuurders op de Britse wegen te hebben.

Bedrijven die testritten willen uitvoeren met zelfrijdende auto’s zonder een backup-bestuurder moeten wel aan de nodige eisen voldoen. Zo zijn ze verplicht om een risicoanalyse uit te voeren voorafgaande aan een ‘geavanceerde testrit’ en om de resultaten van dergelijke ritten openbaar te maken.

Bedrijven moeten bij een testrit ook de relevante autoriteiten, de hulpdiensten en ‘iedereen die de gevolgen kan ondervinden van de testrit’ informeren.

Zelfrijdende Waymo-taxi's

Google-dochterbedrijf Waymo voert in de VS al testen uit met zelfrijdende taxi's waar geen medewerker in zit. Sinds eind 2017 mag Waymo rond Phoenix in de staat Arizona zijn autonome wagens zonder chauffeur testen. Sinds kort mag dat ook in Californië, in een klein gebied rond het Google-hoofdkantoor. Voorlopig is de taxidienst beperkt tot testpersonen die zich hebben aangemeld. 

Zelfrijdende auto's eng? Zo bang waren we ooit voor de fiets:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bron • Bright