Van onze partner Drupal

De samen-staan-we-sterker-filosofie van Drupal

04 februari 2019 19:12

Beeld ©

Open source contentmanagementsysteem (CMS) Drupal concurreert direct met grote commerciële closed source pakketten, maar werkt op basis van vrijwilligers. Imre Gmelig Meijling, voorzitter van Stichting Drupal Nederland, legt uit hoe het open source platform op een bijzondere manier doorgroeit.

An sich is Drupal geen commercieel bedrijf of zelfs een betaald product, zegt Imre Gmelig Meijling voorzitter van Stichting Drupal Nederland. De software van het CMS-platform wordt sinds de eerste versie achttien jaar geleden doorontwikkeld door developers die op vrijwillige basis continu nieuwe bijdragen leveren.

Dat is de kern van de open source gedachte, zegt Gmelig Meijling. Als lid van de community maak je gebruik van het werk dat anderen hebben verricht. Omgekeerd doneren ontwikkelaars en gebruikers weer functionaliteiten en modules die Drupal als geheel verrijken.

Op de kaart

Gmelig Meijling is voor twee jaar als voorzitter verkozen. Het doel van de Stichting Drupal Nederland is bedrijven en ontwikkelaars met elkaar verbinden. Gmelig Meijling: “We willen vooral meer input van de gebruikers van Drupal, de contenredacteuren en klanten. Door hun feedback kunnen we het product nog verder verbeteren.”

Om Drupal meer op de kaart te zetten (en te laten zien welke organisaties en bedrijven er allemaal gebruik van maken) is Gmelig Meijling nu een campagne gestart. Er worden business meetups georganiseerd en prijzen uitgereikt, zoals DrupalJam.

Feestelijke releases

Gmelig Meijling: “DrupalJam is het grootste Drupal-evenement in Nederland. Er zijn presentaties, keynotes en sponsors met stands. Tijdens DrupalJam komt de hele community samen. Er wordt zelfs ter plekke geprogrammeerd en er zijn feestelijke releases van nieuwe sites.”

Naast evenementen waar de Drupal community aan de onderlinge band kan werken, zijn er ook prijzen voor de beste websites en andere producten die met Drupal gebouwd zijn. De Splash Awards worden volgens Gmelig Meijling uitgereikt aan degenen die zich 'opvallend bewezen hebben' met een succesvolle Drupalprestatie. De Splash Awards worden, in lijn met open source, intussen in meerdere landen in Europa en in de VS uitgereikt.

Ontvangen

Tijdens de Drupal Training Days wordt jong talent, vaak schoolverlaters, verleid tot de kunst van het programmeren in Drupal. Bij programmeurs is het vaak zo dat de programmeertaal of het systeem waar ze vroeg bekend mee raken, een grote rol blijft spelen in de rest van hun werkzame leven. Vandaar dat het van belang is hen zo vroeg mogelijk met Drupal bekend te maken, zegt Gmelig Meijling.

De komende tijd wil de Stichting Drupal Nederland zich nog meer in gaan zetten voor het zichtbaarder maken van Drupal in Nederland en de rest van Europa. Een van de grote gebeurtenissen waar de Stichting volgens Gmelig Meijling ook bij meehelpt, is de organisatie van het grootste Drupal-congres ter wereld, Drupalcon, dat in 2019 Amsterdam aandoet. “Drupalcon was eerder in Amsterdam en ik ben erg trots dat we nu opnieuw de internationale community gaan ontvangen.”

Op het programma staan verschillende panels, releases en natuurlijk een aantal inspirerende sprekers. Wie dat zijn? Daar komt Gmelig Meijling lateer op terug.