Tech

Winst Samsung krimpt: techreus investeert minder

Harm Teunis • 31 januari 2019 12:30 @harmteunis

Beeld © Getty

Samsung heeft een teleurstellend vierde kwartaal achter de rug. De omzet en de winst daalden behoorlijk, vooral omdat er minder vraag is naar chips. Voor 2019 rekent Samsung ook op lagere winstcijfers.

De nettowinst daalde tot 8,46 biljoen won (6,6 miljard euro), dat is een daling van 31 procent en de grootste daling in twee jaar tijd. Dat komt niet helemaal uit de lucht vallen. Samsung waarschuwde eerder deze maand dat de cijfers zouden tegenvallen.

De omzet daalde met 10 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017 en kwam zoals verwacht uit op 59,3 biljoen won (46,3 miljard euro), blijkt uit de kwartaalcijfers van de techreus.

Verwachtingen

De verwachtingen van Samsung voor dit jaar zijn ook niet al te mild. Het bedrijf verwacht dat de winst dit jaar verder onder druk komt te staan door de dalende vraag naar chips.

In een toelichting op de cijfers zegt het bedrijf dat het minder geld uit gaat geven en zich meer wil richten op het verhogen van de winstgevendheid. Getallen zijn daarbij niet genoemd.

Minder vraag naar chips

De winst- en omzetdaling hebben meerdere oorzaken en zit in verschillende onderdelen van het bedrijf. Zo is er minder vraag naar chips die worden gebruikt in smartphones en datacenters: dat raakt de chipdivisie van het bedrijf.

Daarnaast valt de verkoop van smartphones tegen. Samsung heeft last van sterke concurrentie op de smartphonemarkt, vooral vanuit Chinese hoek. En die markt is al uitdagend omdat de wereldwijde verkoop van smartphones al drie kwartalen op rij krimpt.

Samsung zag ook de winstgevendheid dalen bij de divisie die schermen maakt voor televisies en andere apparaten.

Ook positief

Overigens is Samsung niet alleen maar negatief, blijkt uit de toelichting op de kwartaalcijfers. Want de lancering van de Galaxy S10, het nieuwe vlaggenschip van de smartphonetak, moet de positie als marktleider versterken en bovendien de winstcijfers iets stuwen.

Daarnaast denkt het conglomeraat dat de vraag naar computergeheugen en OLED-schermen in de tweede helft van het jaar weer toeneemt. 

Bron • RTL Z