Tech

Eerste omzetdaling voor Apple in jaren

Harm Teunis • 29 januari 2019 22:50 @harmteunis

Beeld © ANP

Apple heeft voor het eerst in jaren te maken met een dalende omzet. Het bedrijf verlaagde die verwachtingen in januari al. Nu blijkt dat de techreus vorig kwartaal 15 procent minder iPhones heeft verkocht dan vorig jaar en dat ook de winst daalde.

De omzet kwam in het afgelopen kwartaal uit op 84,3 miljard dollar: iets meer dan waar Apple zelf op rekende na de omzetwaarschuwing die het begin januari gaf.

Er is sprake van een daling van 5 procent ten opzichte, blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf na het sluiten van de beurs bekendmaakte. 

De winst daalde in het afgelopen kwartaal tot 19,9 miljard dollar. Vorig jaar lag dat nog op iets meer dan 20 miljard dollar. De omzet vanuit iPhone-verkopen daalde met 15 procent ten opzichte van 2017 tot net geen 52 miljard dollar.

Beleggers opgelucht

De cijfers van Apple worden goed ontvangen, zegt beurscommentator Durk Veenstra.

"Beleggers rekenden op slechtere cijfers." Het aandeel stond in de nabeurshandel, kort nadat Apple de boeken opende, zo'n 5 procent in de plus. 

Omzetwaarschuwing

Begin januari nam het bedrijf namelijk al een voorschot op de cijfers en bereidde ceo Tim Cook beleggers voor op lagere omzetcijfers dan het bedrijf eerder hoopte te halen.

Het was de eerste omzetwaarschuwing sinds 2007: het jaar waarin de iPhone op de markt kwam. Cook waarschuwde dat het aantal verscheepte iPhones tegen zou gaan vallen. Opmerkelijk, omdat dat kwartaal traditioneel goede verkoopcijfers kent door alle feestdagen.

Verwachtingen vallen ook tegen

Ook voor het lopende kwartaal verwacht Apple niet veel verbetering. Het bedrijf verwacht een omzet van tussen de 55 miljard en 59 miljard dollar, terwijl analisten van Bloomberg vooraf rekenden op een omzet van 59 miljard: een daling van vier procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018.

Teleurstelling in China

Bij de uitleg van de omzetwaarschuwing begin januari legde Cook al uit dat de lagere omzet vooral kwam door de teleurstellende economie groei in China, waar Apple het vorige kwartaal nog bijna een vijfde van de omzet boekte. Het is na de VS de belangrijkste markt voor het bedrijf.

Hij wees ook op de handelsoorlog tussen de VS en China, waar het bedrijf ook last van had. 

Tel daar bovenop de smartphonemarkt die wereldwijd al een aantal kwartalen op rij daalt, en je hebt een vervelende cocktail voor Apple. Want ook in China daalde de verkoop van het aantal smartphones.

Volgens analist Canalys het afgelopen kwartaal zelfs met 14 procent ten opzichte van vorig jaar. En juist de verkoop van de iPhone is goed voor meer van de helft van de omzet. 

Iets optimistischer

Bij de meest recente cijfers blijkt Cook wat optimistischer over de negatieve gevolgen van de handelsoorlog. De ceo ziet de spanningen iets afnemen en overweegt iPhones te prijzen in lokale valuta in plaats van dollars. 

"Dan zijn ze niet zo duur als de dollar stijgt ten opzichte van die valuta. Iets wat wel gebeurde als gevolg van de verhoging van de rente in de VS", legt beurscommentator Durk Veenstra uit. 

Aantal iPhones: onbekend

Het is het eerste kwartaal dat Apple niets loslaat over hoe iPhones,iPads en Macs het verkoopt. In november gaf Apple voor het laatst openheid over die verkoopcijfers en werden er 46,9 miljoen iPhones verkocht. De gemiddelde verkoopprijs van een iPhone was toen 793 dollar. 

Dit kwartaal is dat moeilijk te zeggen, omdat we de exacte cijfers niet kennen. 

Andere cijfers

De omzet uit de verkoop van Mac-computers steeg tot 7,4 miljard: een stijging van zo'n 600 miljoen dollar. De omzet uit iPad-verkopen steeg tot 6,7 miljard dollar. 

De omzet uit diensten, waar onder meer abonnementen voor Apple Music en iCloud onder vallen, steeg met 1,7 miljard tot 10,8 miljard dollar.

De verkoopcijfers van de Apple Watch, Airpods en slimme speaker HomePod worden gebundeld onder de categorie Andere Producten. Die omzet steeg met 1,9 miljard ten opzichte van vorig jaar tot 7,3 miljard dollar.

Bron • RTL Z