Tech

'Bing niet geblokkeerd in China, was onbereikbaar door storing'

Harm Teunis • 28 januari 2019 10:27 @harmteunis

Beeld © ANP

Microsoft-zoekmachine Bing was vorige week onbereikbaar in China. Eerst werd gedacht aan censuur door Chinese autoriteiten, maar nu lijkt het erop dat het een storing was.

Door het technische euvel was Bing een dag lang onbereikbaar in China, waardoor het er even op leek alsof de overheid de zoekmachine blokkeerde.

Leek wel op overheidsblokkade

Technisch gezien leek de storing heel erg op de manier wanneer de overheidsdienst ingrijpt die verantwoordelijk is voor het offline halen van websites. Dat schrijft Reuters op basis van een bron binnen Microsoft.

Het techbedrijf werd vooraf niet door de overheid op de hoogte gebracht over het uit de lucht halen van Bing. Daarnaast was er volgens die bron geen formele opdracht van de overheid. 

Microsoft bevestigt aan RTL Z dat Bing ondertussen weer werkt in China. Het bedrijf legt niet uit of het inderdaad een technische storing was of dat er een andere oorzaak was. Ook zegt Microsoft niet of het bedrijf zich zorgen maakt over de positie in het land.

Niet bereikbaar

Donderdag kwamen de eerste meldingen binnen dat Bing niet meer werkte in China. Als bezoekers de site probeerden te bereiken, kregen zij een foutmelding.

Beeld © RTL Z

Meldingen vergelijkbaar

Dat is dezelfde melding die bezoekers voorgeschoteld krijgen als zij in China andere geblokkeerde sites bezoeken, zoals Facebook, Twitch en Twitter. Maar vrijdag was de website weer gewoon bereikbaar.

Dat de site uit de lucht was, paste goed in het beeld dat China bezig was met het verder opschonen van het Chinese internet. Alleen in januari werden al 9300 apps verboden en 700 websites offline gehaald.

Daarnaast viel het ook samen met oplopende spanningen tussen China en de VS en de handelsoorlog tussen de twee grootmachten.

Bron • RTL Z