Tech

170 graden onder nul is te veel: eerste plant op de maan doodgevroren

17 januari 2019 08:41

De Chinese sonde Chang’e-4. Beeld © AFP

Het eerste plantje dat op de maan is geplant, heeft de extreem koude temperaturen niet overleefd.

In december vorig jaar bracht de Chinese sonde Chang'e-4 katoenzaadjes naar de maan die ontkiemden. Maar het plantje bleek niet bestand tegen temperaturen van rond de 170 graden onder nul, melden diverse Chinese media.

Overigens was het niet de bedoeling om nu al daadwerkelijk katoenplanten op de maan te laten groeien. Het was een van de experimenten om aan te tonen dat plantengroei op de maan mogelijk is, mits er aan allerlei klimatologische regulering wordt voldaan. 

Voedsel kweken in de ruimte

Eerder groeiden er ook al planten in het internationaal ruimtestation ISS, maar het gekiemde katoenzaadje werd de eerste plant op de maan.

Het ruimteschip dat de zaadjes naar de maan bracht werd naar de 'donkere kant' van het hemellichaam gestuurd. Een robot doet daar voor het eerst onderzoek naar het maanoppervlak. Ook nam de sonde aardappelzaden, gist en eitjes van fruitvliegjes mee, maar die vertonen nog geen teken van leven.

Het groeien van de zaadjes op de maan wordt gezien als een grote stap binnen de ruimteverkenning op lange termijn. Het zou betekenen dat astronauten in de toekomst hun eigen voedsel kunnen kweken in de ruimte en daarvoor niet terug hoeven naar de aarde.

Chinezen sturen maanlander naar 'donkere kant' van de maan: 'Heel cool'

Je staat er misschien niet bij stil, maar wij zien altijd maar één kant van de maan. De Chinezen lanceren nu een lander naar de 'donkere kant' van de maan om daar onderzoek te doen.

Bron • RTL Nieuws / ANP