Tech

Google-ceo: zoekmachine (nog) niet naar China

Harm Teunis • 12 december 2018 11:23 @harmteunis

Beeld © Getty Images

Google heeft geen concrete plannen om een nieuwe zoekmachine in China uit te brengen. Dat zei Google-ceo Sundar Pichai in een hoorzitting in het Amerikaanse Congres. Hij sluit niet uit dat de zoekmachine ooit naar China gaat, maar zal daar dan open over in gesprek gaan.

De Google-topman moest bij een commissie van het Congres op het matje komen om onder andere uitleg te geven over of het conservatieve geluiden tegenhoudt in zijn zoekmachine en over de plannen in China.

Daar gaf de ceo gisteren iets meer duidelijkheid over. Al het werk van Google aan een Chinese zoekmachine is intern, zegt Pichai. Hij ontkent dat het bedrijf concrete plannen heeft om opnieuw naar China te gaan.

Uit protest tegen censuur door de Communistische Partij, stopte het bedrijf in 2010 nog met zijn zoekmachine in het land. 

'Informatie een mensenrecht'

Toegang tot informatie is volgens de ceo een mensenrecht. "We hebben onszelf de opdracht gegeven om mensen toegang tot informatie te geven", aldus Pichai.

En daarom is het bedrijf aan zichzelf verplicht om die mogelijkheden te onderzoeken, ook in China, vindt hij. Aan het project hebben in totaal zeker 100 mensen meegewerkt, zegt hij.

Censuur

The Intercept ontdekte in augustus dat Google plannen had om opnieuw aan de slag te gaan in China. De zoekmachine in ontwikkeling heeft de codenaam Dragonfly en zou zich gaan houden aan Chinese censuurwetgeving, bijvoorbeeld door informatie over mensenrechten te blokkeren.

Dat leidde tot veel kritiek van Google-medewerkers en tientallen mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International, die opheldering wilden van het bedrijf.

Partijdigheid

De hoorzitting duurde meer dan drie uur en was bedoeld om Pichai over meerdere onderwerpen het vuur aan de schenen te leggen. Naast de Chinese plannen van Google ging het onder andere over hoeveel data Google verzamelt van gebruikers en de macht van die het bedrijf heeft.

De vragen over mogelijke partijdigheid van Google domineerden. Dat is geen verrassing, want een meerderheid van de commissie die Pichai ondervroeg, bestaat uit Republikeinen. Vooraf was al duidelijk dat de Republikeinen wilden weten of Google conservatieve geluiden tegenhoudt in de zoekmachine.

Kevin McCarthy, de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, een van de twee kamers van het Amerikaanse Congres, stelde vooraf al dat Google zijn diensten misschien niet onpartijdig aanbiedt. 

Democraten uit de commissie probeerden tijdens hun spreektijd de twijfels van de Republikeinen te ontkrachten. Jerrold Nadler bijvoorbeeld, noemde het 'een fantasie, bedacht door sommige conservatieven dat Google en andere online platformen een anti-conservatief vooroordeel hebben'.

'Manipuleren onmogelijk'

Op de vraag of mensen van Google de zoekresultaten kunnen manipuleren, antwoordde Pichai dat individuele medewerkers of groepen dat niet kunnen. 

Een andere vraag over waarom er een foto van president Trump als zoekresultaat verscheen bij de term "idioot", probeerde Pichai uit te leggen dat bepaalde sleutelwoorden en algoritmes de zoekresultaten bepalen. 

"Er is dus geen klein mannetje dat achter een gordijn zit en bepaalt wat we onze gebruikers laten zien", aldus Pichai. 

Bron • RTL Z